„Peste 5 milioane de români trăiesc sub pragul de sărăcie”


vladoiu_aurel3• afirmă deputatul social-democrat Aurel Vlădoiu, care susţine definirea „consumatorului vulnerabil” pentru aplicarea unor măsuri rapide de protecţie socială

Autorităţile au anunţat că, din toamnă, subvenţiile la căldură şi apă caldă livrate populaţiei vor fi eliminate, aceasta fiind o altă directivă a Fondului Monetar Interna­ţio­nal acceptată în genunchi de Guvernul Boc. „Prin această măsură, factura la căldură şi apă caldă va creşte cu 60 la sută, iar mili­oane de români vor ajunge în situaţia de a nu-şi mai putea plăti facturile. Oricum, nu­mărul celor care nu şi-au putut plăti facturile în iarna trecută a fost foarte mare, dar cred că-n iarna acestui an numărul acestora se va dubla. La cei peste 5 milioane de români care trăiesc sub limita pragului de sărăcie se vor adăuga încă 1,5 milioane. Este foarte grav! În acest timp, președintele Băsescu ne vorbește de modernizarea statului, iar premierul Boc spune zilnic, ca un papagal, că am ieşit din criză”, declară deputatul Au­rel Vlădoiu. La această creştere se adaugă apariţia coplăţii în sistemul de sănătate, dis­pariţia compensării la medicamente, creşte­rea preţurilor la alimentele de bază. „Ca mă­suri rapide de stopare a creşterii preţurilor vom insista cu tărie, toţi parlamentarii PSD, pentru aprobarea legii privind TVA diferen­ţiat la alimentele bază. Dau exemple Marea Britanie, care are 0% TVA la alimentele de bază, Germania – 7%, Slovacia – 6,5%. De asemenea, trebuie interzis exportul de gaze naturale, iar cetăţeanul să primească gaze naturale din producţia internă, care are un preţ de 150 dolari/mia metri cubi, faţă de 400 dolari/mia metri cubi de gaz importat din Rusia”, a mai spus deputatul Vlădoiu.

O altă prevedere legală ce trebuie rapid pusă-n practică este definirea consuma­to­ru­lui vulnerabil. „Consumatorul vulnerabil este românul care locuieşte la bloc, este pen­sio­nar sau trăieşte din salariul minim. Uniu­nea Europeană defineşte clar acest termen şi permite măsuri de protecţie socială pentru această categorie”, a mai declarat Aurel Vlădoiu.

Fiecare dintre noi simte că măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc „în câr­dăşie” cu Fondul Monetar Internaţional au dat greş. Deputatul Aurel Vlădoiu a dorit să exemplifice, pentru cei care cred că am ieşit din criză, cu date statistice concrete: „În 2010, economia a înregistrat o scădere cu 1,3%, doar România şi Grecia mai fiind în rece­siune la încheierea anului trecut. Am avut opt trimestre de cădere economică, faţă de celelalte ţări din UE, care s-au re­dre­sat după patru trimestre. În plus, trebuie spus că România se afla pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte calitatea institu­ţiilor, rata de recuperare şi eficienţa forţei de muncă. Astfel, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în ultimii doi ani s-au pierdut 637.000 locuri de muncă”.