Pachet legislativ privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020
• Comisia Europeană a adoptat, recent, un pachet legislativ privind politica de coeziune în perioada 2014-2020, care vizează stimularea creşterii şi a ocupării forţei de muncă, orientând investiţiile UE către obiectivele agendei europene pentru creştere economică şi locuri de muncă (Europa 2020)
Enterprise Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, anunţă că pachetul include un regulament general de stabilire a normelor comune care reglementează Fondul european de dezvoltare regională (FEDER), Fondul social european (FSE), Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi Fondul european pentru afaceri maritime şi pescuit (EMFF). Acest regulament va permite o mai bună combinare a fondurilor în vederea unui impact mai puternic al acţiunii UE; trei regulamente specifice pentru FEDER, FSE şi Fondul de coeziune; două regulamente referitoare la obiectivul de cooperare teritorială europeană şi, respectiv, la Gruparea europeană de cooperare teritorială (GECT); două regulamente privind Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) şi, respectiv, programul pentru schimbare socială şi inovare socială; o comunicare privind Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE).
„Aceste propuneri vor fi examinate de Consiliul şi de Parlamentul European, în vederea adoptării lor până la sfârşitul anului 2012. Sumele finale alocate fiecărui stat membru şi listele regiunilor eligibile în funcţie de categorie vor fi stabilite doar după adoptarea definitivă a pachetului care se află în discuţie. Politica de coeziune a contribuit deja în mod semnificativ la asigurarea prosperităţii în UE. Însă, având în vedere criza economică, ea trebuie să devină acum un motor pentru creştere şi competitivitate. Propunerile vor intensifica şi mai mult funcţionarea fondurilor UE. Orientând investiţiile către factorii-cheie ai creşterii – întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), inovare, eficienţă energetică va rezulta un impact mai mare. De asemenea, s-a modernizat politica introducând condiţii pentru a garanta performanţa şi obţinerea de rezultate, stimulente pentru cei care realizează obiectivele în cel mai eficient mod, precum şi proceduri simplificate”, ne-a dezvăluit Lidia Giosan (foto).
100.000 euro, subvenţie pentru plantele energetice
Senatorii au aprobat tacit o iniţiativă legislativă care reglementează modalitatea de acordare a unor ajutoare financiare nerambursabile, în valoare de 100.000 euro, pentru producătorii de plante energetice care cultivă pe suprafeţe mai mari de două hectare. Această propunere legislativă fusese amendată anterior de Comisia de buget-finanţe şi de Comisia de agricultură, astfel încât producătorii de plante energetice să beneficieze de un ajutor în valoare de 250.000 de euro, însă acest amendament nu mai este valabil în condiţiile adoptării tacite. Fermierii trebuie să deţină cel puţin două hectare pe care realizează culturi de plante energetice. Iniţiativa are ca obiect crearea cadrului legal necesar acordării ajutoarelor financiare nerambursabile producătorilor agricoli care realizează culturi de plante energetice pe o suprafaţă agricolă mai mare de două hectare, în scopul stabilizării liniilor de produse alimentare prin trecerea la cultura plantelor nealimentare, al asigurării posibilităţii alternative pentru alegerea culturilor care se adaptează la condiţiile specifice locului de producţie.
În aceste condiţii, fermierii care au culturi de plante energetice pot cere aceste ajutoare financiare inclusiv pentru îngrijirea plantelor până la faza de producţie.