„Oameni ai Vâlcii la ceas aniversar” a ajuns la ediția cu numărul trei


Joi, 26 octombrie, citadela culturii vâlcene – Biblioteca Județeană – a găzduit o nouă lansare de carte. Însă, nu orice carte! De sub tiparul Editurii „Antim Ivireanul” a ieșit un nou volum dedicat vâlcenilor de seamă care nu doar au existat, ci au lăsat urme consistente spre beneficiul societății în care trăiesc. Se cuvine precizarea că din grupul celor 26 de personalități prezentate în volum, nu toate aparțin județului Vâlcea prin naștere, unele dintre acestea fiind «adoptate» de societate prin intermediul profesiilor pe care le-au practicat sau încă le practică.
Volumul omagial este publicat sub egida Centrului de Cercetări Istorice „Pr. Dumitru Bălașa” al Filialei Județene „Matei Basarab” Vâlcea din cadrul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”. Acesta îl are ca editor și coordonator pe istoricul Eugen Petrescu, textele fiind pretabile lecturii din orice colț al lumii, dat fiind faptul că toate secvențele din limba română au și o traducere în limba engleză. Traducerea și corectura au fost asigurate de către Mihail Rogojinaru, doctorand în Filologie. De asemenea, nu pot fi uitate nici eforturile tehnoredactorului și graficianului Valentin Pițigoi, precum și cele ale Violetei Scrociob, care a realizat, cu o deosebită măiestrie, portretele în cărbune ale vâlcenilor omagiați, «la ceas aniversar», după cum grăiește și titlul volumului. Nu în ultimul rând, este de amintit și prefața volumului, ce poartă semnătura lui Ioan St. Lazăr, dar și numărul impresionat de autori (34 mai exact) care au participat la o conturare și prezentare cât mai fidelă a vâlcenilor omagiați. De altfel, autorii sunt prezentați la finalul volumului, într-un „Indice de autori și colaboratori”, unde fiecare dintre cei ce și-au adus aportul sunt prezentați succint.
Așadar, sub genericul „Schițe de portret” au fost selectate 26 de persoane care, în anul 2015, au împlinit vârste „rotunde” sau „semirotunde”, păstrându-se, astfel, «regula» instituită încă de la primele două ediții din seria „Oameni ai Vâlcii la ceas aniversar”. Este lesne de înțeles că județul nostru – despre care probabil nu mulți români știu că este primul atestat documentar – avea mare nevoie de o astfel de serie de volume, în care locuitorii cu realizări deosebite să fie prezentați publicului larg, la împlinirea unor vârste terminate în cifrele zero sau cinci, împreună cu realizările și năzuințele lor. O astfel de prezentare a unor personalități cu adevărat valoroase (aparținând unor domenii cât se poate de variate) nu poate decât să vină ca o îngemănare de modele din care tinerii își pot alege repere demne de urmat în viața profesională și nu numai.
Dacă e să privim la cât de variate sunt personajele despre care publicul poate afla pe larg în cele peste 300 de pagini ale volumului, dar și la cât de armonios sunt îmbinate, ne putem duce cu gândul la motto-ul Uniunii Europene «Unitate în diversitate». Acesta este un unghi din care poate fi definită, foarte sintetic, prezența celor 26 de vâlceni în paginile volumului. Deși putem observa ușor cât de diferiți sunt cu toții (începând de la vârstă, profesie și până la hobby-uri), ei sunt reuniți într-un mod armonios în această a treia carte din seria „Oameni ai Vâlcii la ceas aniversar”, o carte a unor oameni care au dorit mai mult de la viață (nu ne referim în niciun caz la aspecte de ordin material!) și au avut stăruința necesară pentru a și primi acel ceva; din care au împărtășit cu generozitate și semenilor.
După cum spunea Eugen Petrescu, editorul și coordonatorul volumului, numărul vâlcenilor care ar fi meritat să fie prezentați în a treia ediție a seriei „Oameni ai Vâlcii la ceas aniversar. Schițe de portert 2015” ar fi trebuit să fie mult mai însemnat. Afirmație cu aceeași valoare de adevăr și pentru primele două volume apărute, în care se regăsesc vâlceni ce au împlinit vârste „rotunde” sau „semirotunde” în anul 2013, respectiv 2014. De amintit faptul că la ediția primă au fost trecuți în revistă 20 de vâlceni, pe când ediția aferentă anului 2014 a cuprins un număr ceva mai însemnat, anume 32 de persoane. Unul dintre motivele pentru care ediția aferentă anului 2015 cuprinde doar 26 de vâlceni este legat de imposibilitatea stabilirii unei legături cu persoanele care erau luate în calcul pentru a fi prezentate în carte spre obținerea unui acord de publicare a informațiilor biografice. De asemenea, așa după cum organizatorii au amintit chiar în timpul desfășurării evenimentului de lansare a cărții, selecția a fost una riguroasă. Astfel, au fost respinse anumite propuneri legate de prezența în cel de-al treilea volum al seriei pentru „persoane care își supraevaluează meritele, minimalizând valoarea celor de lângă ele și acele persoane care s-au aflat doar în treacăt prin mediile de selecție, urmele lor fiind nesemnificative pentru a fi promovate”, aceste cuvinte aparținând istoricului Eugen Petrescu, coordonator și editor al volumului.

26 de vâlceni – «Unitate în diversitate»

În partea a doua a acestei expuneri, se cuvine să trecem în revistă (succint, căci prezentările de ansamblu se regăsesc în paginile volumului) cele 26 de persoane omagiate la împlinirea unor vârste „rotunde” sau „semirotunde”. Înainte de a începe, facem mențiunea că persoanele vor fi prezentate în ordinea inversă a vârstelor pe care le-au împlinit în anul 2015, atunci când au fost realizate «schițele de portret”.
1.Gheorghe Giurcă – 90 de ani (născut la 26 martie 1925, în satul Pietrarii de sus, din comuna Pietrari, județul Vâlcea). Este colonel în retragere, publicist, autor al volumului „Consecințele economice ale cursei înarmărilor” (apărut în anul 1978) și al broșurii intitulate „Ghidul de control CTC”. La inițiativa și pe cheltuiala sa, în comuna natală Pietrari, precum și în municipiul Râmnicu Vâlcea au fost restaurate și construite mai multe monumente cu caracter militar și laic.
2.Gheorghe Efrim – 75 de ani (născut la 6 mai 1940, în orașul Brezoi, județul Vâlcea). Este inginer specialist în construcții miniere hidroenergetice, cercetător al istoriei, obiceiurilor și tradițiilor din Țara Loviștei, publicist. De asemenea, el este autor a zece articole și studii publicate în diverse reviste locale, precum și a patru volume de istorie, cultură și memorialistică locală.
3.Gheorghe Nicolăescu – 75 de ani (născut la 4 noiembrie 1940, în satul Ușurei, comuna Șușani, județul Vâlcea). Este licențiat al Facultății de Filosofie a Universității din București; scriitor (poet, eseist, prozator, romancier, nuvelist), cercetător istoric, publicist; autor și coautor a unsprezece volume. De asemenea, este membru fondator al Forumului Cultural al Râmnicului, precum și cetățean de onoare al comunei Șușani, începând cu anul 2013.
4.Gheorghe Sporiș – 70 de ani (născut la 7 aprilie 1945, în satul Robești, comuna Câineni, județul Vâlcea). Este artist, fotograf și publicist, fost reporter și redactor-șef al revistei «România Turistică»; autor al mai multor lucrări pentru promovarea turismului românesc. De asemenea, a fost inițiatorul și organizatorul unor festivaluri și activități cu caracter turistic, cultural-sportiv și ecologic.
5.Anton Mițaru – 70 de ani (născut la 7 august 1945, în satul Nemoiu, comuna Amărăști, județul Vâlcea). Este, ca profesie, inginer de industrie alimentară, dar s-a făcut remarcat în domeniul sportiv și, mai ales, în cel politic. În perioada 1990-1992, a fost director general la Întreprinderea Județeană de Morărit și Panificație Vâlcea, președinte al Consiliului Județean Vâlcea în perioada 1992-2000, deputat în Parlamentul României în legislatura 2000-2004. Ca parlamentar a inițiat proiecte de lege privind transformarea a trei foste comune din județul nostru în orașe: Băbeni, Bălcești și Berbești. De asemenea, a inițiat proiecte, devenite ulterior legi, pentru înființarea a trei comune pe raza județului nostru: Diculești, Mitrofani și Titești. Este cetățean de onoare al comunelor Amărăști, Boișoara și Titești.
6.Fenia Driva – 70 de ani (născută la 25 septembrie 1945, în orașul Timișoara, județul Timiș). A fost directorul Bibliotecii Publice „A.E. Baconsky” din orașul Călimănești în perioada 1980-2001. A fost consilier local al orașului Călimănești, secretar al comisiei de cultură (2004-2008), precum și consilier cultural al orașului Călimănești (2008-2010). De asemenea, este autoare a mai multor articole publicate în diverse ziare și reviste, precum și autoare sau coautoare a cincisprezece volume.
7.Constantin Ceaușu – 65 de ani (născut la 1 februarie 1950, în comuna Prundeni, județul Vâlcea). Este profesor, muzician, compozitor, dirijor, folclorist; publicist, autor a cinci cărți. A fost dirijor la numeroase spectacole folclorice desfășurate în diverse localități din țară, cât și peste hotare.
8.Ștefan Dumitrescu – 65 de ani (născut la 24 aprilie 1950, în satul Drăganu, comuna Valea Mare, județul Vâlcea). A fost profesor, scriitor (prozator, dramaturg, eseist); critic literar și istoric; filosof și analist politic. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, precum și președinte al Asociației «Biroul de Futurologie» din București.
9.George Achim – 65 de ani (născut la 30 mai 1950, în satul Văleni din comuna Păușești, județul Vâlcea). A fost pedagog, bibliotecar, inspector județean; scriitor, critic literar, editor, câștigător a peste 20 de premii pentru creații literare. Este membru al Clubului Umoriștilor Vâlceni, precum și membru al Uniunii Scriitorilor din România.
10.Emil Catrinoiu – 65 de ani (născut la 21 iunie 1950, în comuna Măciuca, județul Vâlcea). Este economist, om de afaceri, editor și publicist. A fost șef al Biroului de Turism pentru Tineret Vâlcea (1976-1980), precum și primar al comunei Măciuca (1980-1987).
11.Ilie Gorjan – 65 de ani (născut la 21 iulie 1950, în comuna Orlești, județul Vâlcea). Este general maior în retragere, conferențiar universitar (2007), doctor în științe juridice (2005), cercetător, scriitor, publicist; autor a peste 325 de articole; autor și coautor a circa 50 de volume.
12.Ion Gavrilă – 60 de ani (născut la 18 mai 1955, în comuna Golești, județul Vâlcea). Este teolog, preot, profesor, dirijor, compozitor; autor și coautor a peste 25 de lucrări; inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea în perioada 1994-2000.
13.Nicolae Moga – 60 de ani (născut la 15 iunie 1955, în comuna Malaia, județul Vâlcea). Este teolog, preot, cercetător istoric; scriitor, editor, publicist – autor a peste 200 de studii, articole, interviuri publicate în diferite reviste de profil. A desfășurat o bogată activitate pastorală și administrativă, fiind, printre altele, consilier local independent al comunei Voineasa (1992-1996), precum și metodist pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea (1996-2004).
14.Maria Dragomiroiu – 60 de ani (născută la 11 iulie 1955, în satul Marcea, comuna Ionești, județul Vâlcea. Este interpretă de muzică populară, culegătoare de folclor, autoare a peste 20 de albume. A fost laureată a numeroase concursuri, primind importante premii. A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D, de către președintele Ion Iliescu, în anul 2004.
15.Mihai Călugărițoiu – 60 de ani (născut la 25 noiembrie 1955, în comuna Șușani, județul Vâlcea). A fost învățător, profesor, jurist, asistent medical de farmacie, ofițer de poliție – colonel în rezervă din 24 noiembrie 2010. Este membru al Filialei Județene Vâlcea a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, precum și membru al Forumului Cultural al Râmnicului.
16.Ligya Diaconescu – 55 de ani (născută la 14 iulie 1960, în orașul Bicaz, județul Neamț). Este economist, jurnalist, scriitor, publicist, colaboratoare a numeroase ziare și reviste din țară și din străinătate, autoare a peste zece volume de versuri; fondatoare și proprietară a revistei „Starpress”.
17.Nicu Cismaru – 55 de ani (născut la 11 septembrie 1960, la Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea). Este jurnalist, poet, prozator, publicist, autor a trei volume de poezie; om de televiziune. De asemenea, este președinte al Asociației Culturale „Anton Pann”, precum și consilier local în comuna Păușești-Măglași, ales în legislatura 2016-2020.
18.Constantin Mănescu – 55 de ani (născut la 7 decembrie 1960, în comuna Bărbătești, județul Vâlcea). Este teolog, doctor în istorie, preot, cercetător istoric, publicist; autor a peste 120 de articole, studii și comunicări științifice pe teme teologice, istorice și literare. Este președintele Filialei Județene „Petre Petria” – Vâlcea a Ligii Scriitorilor Români.
19.Zenovia Zamfir – 50 de ani (născută la 2 iulie 1955 în satul Cioponești, comuna Stănești, județul Vâlcea). Este juristă, publicistă și prozatoare, autoare a zeci de articole publicate în presa locală și regională; autoare și coautoare a 17 volume de proză scurtă, reportaje. În prezent este conservator-restaurator la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea, membră a Societății Culturale „Anton Pann” și a Asociației „Liga Femeilor Creștin-Ortodoxe” din județul Vâlcea.
20.Ilorian Păunoiu – 50 de ani (născut la 14 decembrie 1965, în satul Meieni, comuna Popești, județul Vâlcea). A fost scriitor, publicist, animator cultural. Este autor a nouă volume. A fost membru de vază al Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat – Filiala Vâlcea, membru fondator al Societății Culturale „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, precum și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din păcate, Ilorian Păunoiu a trecut la cele veșnice în luna septembrie a anului 2016, înainte de lansarea cărții în care este omagiat.
21.Sorin Alexandru Barbu – 45 de ani (născut la 19 octombrie 1970, în Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea). Este jurnalist, publicist, economist, absolvent al Universității Româno-Americane din București. Este membru în Consiliul de Onoare al Clubului Român de presă, precum și co-președinte al Departamentului Redactori din cadrul Clubului Român de Presă. În prezent, este directorul general al primului cotidian particular din România post-decembristă, „Curierul de Vâlcea”.
22.Ionela Nițu – 40 de ani (născută la 31 ianuarie 1975, la Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea). Este arhivist, doctor în istorie, consilier superior în cadrul Serviciului Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale (1997-prezent); publicist, autoare a peste 25 de comunicări și studii științifice. A fost recompensată cu Premiul de Onoare din partea Societății Comerciale Ciech Soda România pentru activitățile de cercetare pe care le-a întreprins pentru documentarea migrației poloneze pe meleagurile românești în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
23.Nicolae Grabriel-Albinaru – 40 de ani (născut la 29 septembrie 1975, la Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea). Este economist, eseist, publicist, cronicar sportiv; autor a peste 60 de articole, cronici, comentarii. A fost director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea.
24.Ildiko Kerekeș-Barbu – 40 de ani (născută la 23 noiembrie 1975, în Baia Mare, județul Maramureș). Este o fostă handbalistă de mare performanță, care a evoluat ca portar pentru echipa națională a României, Oltchim Râmnicu Vâlcea, Rulmentul Brașov, SCM Craiova, Itxako Estella (Spania) etc. Alături de legendara echipă a Oltchimului a cucerit de trei ori campionatul și de două ori Cupa României. Este campioană mondială de tineret cu naționala României (1995), participantă la trei Campionate Mondiale de senioare și la trei Campionate Europene de senioare. S-a retras din handbalul de performanță în 2013, la aproape 38 de ani. În prezent este profesor (specializarea handbal) la Centrul Național de Excelență din Râmnicu Vâlcea.
25.Corina Bedreagă – 35 de ani (născută la 25 mai 1980, în Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea). Este bibliotecar și purtător de cuvânt la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Vâlcea; publicist și artist plastic. Este, probabil, cea mai împătimită promotoare a iei (cămașa țărănească tradițională românescă, specifică portului popular, purtată de femei) din județul Vâlcea.
26.Gabriela Buican – 25 de ani (născută cu numele de familie Crăciun, la 22 mai 1990, în comuna Slătioara, județul Vâlcea). Este licențiată în filologie, profesor titular de limba engleză la Școala „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea și la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea. De asemenea, este eseistă și poetă, autoare a peste 20 de articole, creații științifice și recenzii; vicepreședinte al Filialei Județene „Matei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (din anul 2014).