
O nouă sesiune de proiecte pentru investiții în pomicultură
În ședința Colegiului Prefectural, Alina Păunoiu (foto), director Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Vâlcea, a discutat despre noutățile din domeniu, precizând și date importante referitoare la proiectele pe submăsura 4.1a – investiții în exploatații pomicole.
Astfel, se va deschide o nouă sesiune de proiecte pentru submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole, precum și pentru alte tipuri de investiții în agricultură și în activități non-agricole. Alocarea disponibilă în această sesiune pentru submăsura 4.1a este de 105 milioane euro (100 milioane euro pentru teritoriul național și de 5 milioane de euro pentru teritoriul ITI – Delta Dunării).
Fondurile nerambursabile pot fi obținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, de societăți comerciale, precum și de forme asociative, pentru reconversia platațiilor existente, înființarea de platații pomicole, înființarea și modernizarea pepinierelor. De asemenea, sunt sprijinite financiar și proiectele de investiții pentru înființarea, extinderea și modernizarea sistemelor de depozitare, condiționare, ambalare și a unităților de procesare la nivelul exploatației, precum și pentru alte tipuri de investiții indentificate ca necesare pentru îmbunătățirea performanței economice a fermelor.
O noutate importantă privește posibilitatea creșterii intensității sprijinului nerambursabil cu până la 90% pentru componenta de procesare și comercializare la nivelul fermei. Una dintre condiții este ca peste 70% din produsele pomicole care vor fi condiționate/procesate/comercializate să provină din exploatația proprie.
Criteriile de selecție
Criteriile de selecție pentru submăsura 4.1a au în vedere principiile: dimensiunile exploatației care vizează exploatațiile de dimensiuni medii, exploatația agricolă având dimensiunea economică între 12.000 – 250.000 SO (valoarea producției standard), sectorului prioritar conform analizei socio-economice, lanțurilor alimentare integrate, respectiv integrarea producției agricole primare cu procesarea și/sau comercializarea, asocierii fermierilor care dețin exploatații de dimensiuni mici și/sau medii, în cadrul cooperativelor sau a grupurilor de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare, potențialului agricol al zonei care vizează zonele cu potențial determinate în baza studiilor de specialitate, economiei de apă pentru proiectele care prevăd investiții de modernizare a sistemelor de irigații la nivel de fermă, prin prioritizarea investițiilor care conduc la economii cât mai mari de apă, soiurilor autohtone. Datele ne-au fost furnizate de către directorul AFIR Vâlcea, Alina Păunoiu.