O nouă revistă de cultură bate la inima cititorului


eveniment_bucurestiul_literar_si_artisticTransmit din Rotonda Muzeului Național al Literaturii Române. Deși lansarea noii reviste este anunțată  la o oră în apropierea prânzului, sala este arhiplină. Are un număr mare de locuri, dar a devenit neîncăpătoare. Mulți participanți sunt  nevoiți să stea și în picioare. Au venit la lansarea revistei  „Bucureștiul literar și artistic” valoroși susținători ai culturii române autentice, iubitori ai acesteia  nu numai din Capitală, ci și din alte orașe ale țării: Galați, Târgoviște, Alexandria, Focșani, Slobozia, Rm. Vâlcea.

Ceremonia lansării este deschisă de  prof. univ. dr. Lucian Chișu, reputat critic și istoric literar, directorul Muzeului gazdă. În continuare, au luat cuvântul fondatorii revistei. Poetul Coman Șova, directorul revistei, cu sobrietatea-i cunos­cută, a susținut, în numele Fundației Sponsore („Avocat Hurmuz Aznavorian”), că noua publicație care intră în arealul cultural al țării beneficiază, chiar în aceste condiții aspre de criză economică, de o „primă de asigurare” pentru cel puțin 2 – 3 ani de apariție. Celălalt fondator, Florentin Popescu, a amânat luarea sa la cuvânt, oferindu-i senatorului Dan Șova posibilitatea de a-și spune opinia în legătură cu acest eveniment de cultură; distinsul oaspete a promis că, în calitate de parlamentar, va susține acțiuni legislative în folosul culturii care pro­movează valori ale literaturii și artei, ale patrimoniului național și spiritualității românești. Poetul Florentin Popescu, redactorul șef al revistei (reamintim cititorilor ziarului nostru că domnia sa a fost prezent la Rm. Vâlcea, în luna mai, la prima ediție a Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, ca membru fondator) a adresat confraților invitația de a se alătura noii reviste și de a colabora în număr cât mai mare, așa cum a precizat și în Editorialul său cu care se deschide primul număr: „Fără a avea un caracter limitativ geografic, Bucureștiul literar și artistic (…) va fi deschisă tuturor colaborărilor valoroase. …Vom încerca să coagulăm în jurul nostru nume și texte importante, care au ceva de spus cititorilor de toate vârstele și de toate orientările.”

eveniment_bucurestiul_literar_si_artistic1Au mai prezentat intenții de viitor șefii de compartimente Ion Andreiță (publicistică), George Genoiu (teatru), Călin Stănculescu (film), Corneliu Ostahie (arte plastice), Dan Anghelescu (muzică).

Dintre cei care au adus un cuvânt de felicitare, urând revistei viață lungă, i-am reținut pe scriitorii Radu Cârneci (senior editor în colectivul redacțional) și Ion Brad, Gabriel Dimiseanu, Nicolae Geor­gescu, George Zarafu, Geo Călugărul, Ioan Mazilu-Crângași, Corneliu Antoniu ș.a. Un cuvânt de laudă a fost adresat doam­nei Raluca Tudor (directoarea Editurii Rawex Coms din București),  care asigură tehnoredactarea revistei în condiții grafice deosebite. Între invitații care au luat cuvântul s-a aflat și prof. Marga Labiș, sora poetului Nicolae Labiș, tragic-dispărut înainte de vreme, al cărei cuvânt de apreciere și urare revistei a adus o undă de veselie tonică. Am re­mar­cat, de asemenea, eleganta pledoa­rie a avocatei Ana Diculescu-Șova, pentru prezența culturii în paginile revistei.

Punem punct corespondenței noas­tre dar nu înainte de a reproduce un alt fragmernt lămuritor din Editorialul apărut în prima ediție a revistei „Bucureștiul literar și artistic” (anul I, nr. 1, octombrie 2011): „Nu suntem – și sperăm asta să se vadă în tot ce vom tipări de aici înainte – afiliați niciunui grup de interese culturale, politice etc., declarate ori absconse și nici nu operăm cu preju­decăți privind trecutul și prezentul și cu atât mai puțin biografia colaboratorilor. O socoteală de bun simț ne impune să fim imparțiali și să avem drept unic criteriu valoarea și esteticul și nimic altceva.”

Corespondență din București de la Ioan Barbu