O lună de la așezarea în scaunul arhiepiscopal a ÎPS Dr. Varsanufie Gogescu: Chemarea în Casa cea Mare a Râmnicului


Râmnicul e născut din palma lui Dumnezeu. Căuşul acesta de vatră domnească, răcorit de bătrâne păduri şi udat de legendarul Alutus a plămădit una dintre cele mai nobile spiţe ale neamului româ­nesc. Dumnezeu n-a dat locuito­rilor acestui străvechi ţinut doar un spaţiu pentru dăinuire veşnică, le-a dat, între pri­mii, şi credinţa în Sine – aşa cum, fi­resc, tatăl se îngrijeşte de fiii săi. Stră­moşii noştri au fost evanghelizaţi de unul dintre cei 12 apostoli ai Mântu­ito­rului. Sf. Apostol Andrei a fost Întâiul chemat spre a vesti pe me­­lea­gurile noastre înnoita credinţă în Tatăl Ceresc. Putem spune, așa­dar, că Râmnicul, ca toate ţinuturile româ­neşti de la Nistru pân’ la Tisa şi până la Pontus Euxin, s-a născut creş­tin, dintr-un mesaj de origine apos­tolică.

Prima Casă cea Mare datează din anul 1359, din timpul domniei lui Nicolae Alexandru Basarab, , când a fost recunoscută prima mitropolie românească – Mitropolia Ungro – Vlahiei – de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. Peste un deceniu, în dreapta Oltului lua ființă și Mitropolia Severinului, având ca mitropolit pe Antim Critopolos (1370-1381). Prima sa reședință a fost în Severin. Dato­rită hărțuielilor din partea ungurilor, în 1375 va fi mutată la Strehaia, apoi la Râmnic. Când Severinul a revenit Țării Romanești, s-a reînființat și Epis­­co­pia din dreapta Oltului, cu nu­me­le de Episcopia Râmnicului Noul Se­ve­rin, fapt întâmplat in timpul domniei lui Radu cel Mare (1503-1504), în amintirea Mitropoliei dispărute, a că­rei catedrală, cu hramul „Sântul Ierarh Nicolae”, a fost zidită pe locul unde se află cea actuală, cu același hram. 

…După 510 ani. Duminică, 8 iunie a.c., în Catedrala amintită mai înainte  Prea Sfințitul Dr. Varsanufie Prahoveanul (născut la București, la 24 ianuarie 1968),  este întronizat Arhiepiscop al Râmnicului, primind din mâna Înalt Prea Sfințitului Acad. Prof. Univ. Dr. Irineu Popa, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, Doctor Honoris Causa al Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, mantia, crucea, mitra și cârja arhiepiscopală, devenind astfel al 42-lea cap al Bisericii Ortodoxe vâlcene și al doilea arhiepiscop al Râmnicului, sub numele de ÎPS Dr. Varsanufie Gogescu, celor ascultători să le fie de-acum încolo toiag de sprijin şi întărire, iar celor neascultători şi nestatornici – toiag de deşteptare şi îndreptare.

Ne amintim cu drag de slujba și ceremonia întronizării de acum o lună, la care au luat parte mai bine de două mii de credincioși de pe cuprinsul Vâlcii, copii și tineri, femei și bărbați de toate vârstele, alături de membri ai Sfântului Sinod, de clerici din județ și din județele vecine, de călugări și maici din așezămintele monahale vâlcene ș.a.

Evocăm momentul îndemnați de gestul minunat al unui valoros colaborator și prieten al ziarului nostru, Părintele Prof. Dr. Dan Toader, din București (fiica sa, micuța Antonia, a primit Premiul de debut al ziarului și Trofeul „Cerurile Oltului” pentru volumul de versuri „Jocul fulgilor de jar”, apărut în 2013) care ne-a oferit o substanțială și pertinentă cronică la recenta carte a celui chemat în Marea Casă a Ortodoxiei vâlcene: „Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfântului Grigore Palama” (Ed. BASILICA a Patriarhiei Române, Bucureşti, 2014).

Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Varsanufie Gogescu este cunoscut și ca autor al unor importante  studii și articole pe teme didactice („Bucuria de a fi profesor de Religie”, „Metode şi tehnici de evaluare în cadrul orelor de Religie”),  religioase, istorice și filozofice („Votul ascultării, condiţie sine qua non pentru mântuirea monahului”, „Vrednicul de pomenire Patriarhul Justinian Marina, simbol al unităţii neamului şi al Bisericii româneşti din secolul al XX-lea”, „Cateheză despre Proscomidie”, „Despre Sfânta Liturghie – cateheză”, „Cateheză despre Liturghia catehumenilor”,  „650 de ani de existenţă a Mitropoliei Ţării Româneşti” etc.)

Mergând pe urmele unui mare și valoros scriitor-dramaturg de origine vâlceană, Părintele Mitropolit Bartolomeu Valeriu Anania,  actualul Arhiepiscop al Râmnicului a publicat cu ani în urmă trei  piese de teatru, în versuri, pentru copii: „Martiriul Sfântului Gheorghe” -1996; „Moartea lui Iuda” – 1997; „Trei Crai” – 1996/2003, foarte apreciate de micii spectatori. De altfel, aceste piese au fost puse și în unde, fiind  difuzate în mai multe rânduri la „Teatrul Radiofonic pentru Copii”.