„O lege necesară încă de pe vremea lui Constantinescu!”


• asprirea regimului de pedepse pentru contestatarii de serviciu ai licitaţiilor este salutată cu uşurare maximă de către primari

Aşa după cum vă informam în ediţiile noastre anterioare, pentru a proteja autori­tățile contractante de contestațiile abuzive, Guvernul tocmai ce-a introdus obligati­vitatea constituirii de garanții de bună conduită în cazul contestării procedurilor de achiziții publice. Traducere: operatorii eco­nomici care contestă procedurile de achiziție publică vor constitui garanții de bună conduită pe întreaga perioadă cu­prinsă între data depunerii contestației, ce­rerii sau plângerii și soluționarea definitivă a acesteia, inclusiv în cazul în care aceas­ta vizează conținutul documentației de atri­buire! Trebuie spus că, până în prezent, se rețineau sume doar dacă era atacat rezul­tatul procedurii de achiziție publică. În ca­zul respingerii contestației depuse, garan­ția de bună conduită este reținută. Aceste prevederi sunt reglementate de Ordonanța de urgență adoptată în ședința de Guvern din data de 28 iunie a.c., prin care este mo­dificată OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contrac­telor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii.
În clar, toți cei care vor contesta proce­durile de achiziție publică vor fi obligați să constituie garanții de bună conduită,  pentru că de caţiva ani, contestarea procedurilor de achiziție publi­că a devenit “sport național”. Noua regle­men­tare este corelată cu practicile euro­pene, iar prin introducerea acesteia nu se îngrădește dreptul de a contesta proce­du­rile, ci doar responsabilizarea operatorilor economici care abuzează de această cale de atac. Conform noului act normativ, ni­ve­lul garanției de bună conduită este regle­men­tat ca procent din valoarea estimată a procedurii contestate, în funcție de obiec­tul contractului, în limita unor plafoane ma­xime.
„Garanția de bună conduită trebuie să aibă o perioadă de valabilitate de cel puțin 90 de zile, să fie irevocabilă și să prevadă plata necondiționată la prima cerere a auto­rității contractante, în situația în care con­testația, cererea sau plângerea va fi res­pinsă. În cazul în care expiră perioada de valabilitate a garanției de bună conduită până în momentul emiterii deciziei / hotă­râ­rii, contestatorul este obligat să o prelun­geas­că. În caz contrar, contestația, cere­rea sau plângerea va fi respinsă. Garanția de bună conduită poate fi constituită prin virament bancar sau printr-un instrument de garantare emis de o instituție bancară sau de către o societate de asigurări.”
Alte prevederi stipulate în noul act normativ: Operatorii economici care depun contestații sunt obligați să justifice intere­sul legitim de efectuare a acestui demers; Reducerea timpului de soluționare a con­tes­tațiilor prin micșorarea perioadei în care contestatorii pot completa documentele de­puse de la cinci la trei zile. Legislaţia actuală stabileşte că, în măsura în care CNSC respinge pe fond contestaţia, auto­ritatea contractantă va reţine contes­ta­torului o anumită sumă din garanţia de participare în raport cu valoarea estimată a contractului, respectiv până la 420.000 lei inclusiv – 1% din această valoare, între 420.001 lei şi 4.200.000 lei inclusiv – 4.200 lei + 0,1% din ceea ce depăşeşte 420.001 lei, între 4.200.001 lei şi 42.000.000 lei inclusiv – 7.980 lei + 0,01% din ceea ce depăşeşte 4.200.001 lei, între 42.000.001 lei şi 420.000.000 lei inclusiv – 11.760 lei + 0,001% din ceea ce depăşeşte 42.000.001 lei, între 420.000.001 lei şi 4.200.000.000 lei inclusiv – 15.540 lei + 0,0001% din ceea ce depăşeşte 420.000.001 lei, peste 4.200.000.001 lei – 19.320 lei + 0,00001% din ceea ce depăşeşte 4.200.000.001 lei. Suma este reţinută şi în cazul în care con­tes­tatorul renunţă la contestaţie, cu excep­ţia cazului în care s-a renunţat la contes­ta­ţie ca urmare a adoptării de către autori­ta­tea contractantă a măsurilor de remediere necesare. În măsura în care instanţa com­pe­tentă admite plângerea formulată împo­triva deciziei Consiliului de respingere a contestaţiei, autoritatea contractantă are obligaţia de a returna contestatorului suma reţinută, în cel mult 5 zile de la data pro­nun­­ţării deciziei instanţei de judecată. În mă­­­sura în care instanţa competentă ad­mi­te însă plângerea formulată împotriva de­ci­ziei Consiliului prin care a fost admisă plân­­gerea, respingând pe fond conte­sta­ţia, autoritatea contractantă va reţine suma.

Reacţia primarilor:
„Era şi timpul!”

Perfect previzibil, proaspăta modifica­re legislativă i-a bucurat pe şefii de admi­nistraţii locale din mediul rural. Un sondaj telefonic fugitiv a „fotografiat” fidel nevoia unei astfel de legi:
Nicolae Voicescu (primar Fârtăţeşti, PSD): „Contestaţiile sunt bune şi folosi­toa­re numai în clipa în care sunt pornite de la o bază reală. Din păcate, la băgat strâm­be, noi, românii, suntem şi vom ră­mâ­ne, mulţi ani de aici înainte, campioni mon­diali, olimpici şi interplanetari. Contes­tatarii aceştia deveniseră o realitate şi le­gea vine bine pentru a ne ajuta un pic. Eu, personal, am avut parte de o astfel de contestaţie la o licitaţie de asfaltări. A fost şi rămâne singurul episod de acest gen dar ştiu că existau şi, poate, mai există şi acum firme specializate în nimicuri de-as­tea, de băgat jordeaua prin gard cum se spune, să te ţină pe loc cât se poate de mult.”
Dan Săraru (primar Şirineasa, PNL): „Tot ceea ce ştiu este din presă şi de la televizor, n-am parcurs până acum litera legii. Cred că orice primărie care a derulat lucrări s-a văzut pusă în faţa unor astfel de situaţii. Sunt firme care numai de asta se ocupă, la fel ca martorii de serviciu. Dacă se va mai tăia din avântul unor astfel de firme care-şi bat efectiv joc de munca altora, e o treabă de salutat. Sunt, totuşi, şi câteva părţi periculoase într-o astfel de iniţiativă…”
Toma Peştereanu (primar Costeşti, PSD): „Am avut şi noi astfel de cazuri, e ceva deja obişnuit. Stăteai şi te judecai pentru că aşa aveau unii chef şi în tot acest timp, stăteai cu lucrarea blocată. Se crease un adevărat stil de viaţă dina sta, adică unii chiar numai din asta trăiau: să te ţină blocat! În atare condiţii, nu poate fi decât un demers favorabil pentru comuni­tă­ţile locale şi pentru primarii aceia care-şi mai dau şi ei interesul să lase ceva în urma lor, nu doar să-şi ia salariul şi să bea ca­feaua din fotoliul de primar. Acum, se mai scade o scuză pentru lene şi como­di­tate că aşa se putea invoca mereu: Ne contestă nu mai ştiu cine prin tribunale şi de-asta nu am mişcat nimic prin comună!”
Ștefan Marinescu (primar Roșiile, PNL): „În principiu, ar fi un pas înainte că se mai taie din vremea pierdută prin sălile de judecată. Dar e cu dus și întors, totuși… Nu vreau să mă înțelegeți greșit, toată lumea are dreptul sau ar trebui să rămână cu dreptul de a contesta. E ca la examen, dar nu întotdeauna e vina profe­so­rului dacă tu ești nepregătit… Trebuie să rămână un temei în hârtia aceea pe care o depui, nu s-o faci doar de dragul de a o face, numai că la noi… Știu că sunt firme care au paralizat foarte mult primăriile, noi am fost feriți, până acum, de așa ceva!” 
Constantin Bănacu (primar Bărbă­teşti, PSD): „E ceva extraordinar, cu ade­vă­rat extraor­di­nar dacă li se dă câte un şut în fund tuturor nemernicilor care căpu­şea­ză şi parazitează munca primarilor. Eu, unul, de zece ani de când sunt primar aştept această modificare. Ştiţi cum e: mai bine mai târziu decât nicio­dată! Cel care are chef şi timp să se ţină de contestaţii şi piedici, să plătească. Ah, dacă e ceva înte­meiat sau justificat, nici o problemă, dar la ce să vii tu, un neica nimeni şi să mi te pui tu de-a curmezişul muncii mele de luni şi luni? Noi am avut o astfel de situaţie, dar nimic serios, la lucrările de canalizare. Am fost efectiv ameninţaţi, vorba aia pe munca noastră, de nişte oameni de nimic despre care am aflat ulterior, că numai cu aşa ceva se ocupau. A fost ceva trecător şi am scăpat dar vă repet, e un lucru extraor­dinar şi o iniţiativă de aplaudat!”
Dumitru Blejan (primar Scundu, PSD): „Oho, ce veste-mi daţi! Foarte bine dacă Guvernul se mai uită şi la noi, ăştia mici! Ce să vă spun că e o lege care tre­buia să vină şi să fie aplicată de foarte mulţi ani, foarte, foarte mulţi ani! Imaginaţi-vă dacă se aplica din timpul lui Emil Cons­tan­tinescu, unde ar fi fost satele şi comu­nele acestei ţări. Câţi ani s-au pierdut de­geaba de cheful şi ambiţia prostească a unora… Eu nu spun că trebuie eliminate aceste contestaţii sau dreptul de a le de­pune, Doamne fereşte! Dar să ştiţi de la un primar cu experienţă că majoritatea erau de­puse cu rea-credinţă şi fără temei. Noi am pierdut aproape un an de zile prin tri­bu­nale, unsprezece luni pentru o licitaţie pe Măsura 322. Spuneţi-mi şi mie, cine-mi dă mie înapoi acel an irosit? Un sfert de man­dat e un sfert de mandat, ce să mai! Când stai prin tribunale, în loc să-ţi vezi de treaba pentru care ai fost ales… O mizerie!”