„Nu există decizie politică în rezolvarea problemelor Oltchim”


diculoiu_mihai• declară liderul de sindicat Mihai Diculoiu • combinatul vâlcean funcţionează tot la 30 la sută din capacitate şi înregistrează pierderi lunare de 7 milioane euro

Ieri, între orele 16.00 şi 19.00, Râmnicul a fost brăzdat de-o coloană de manifestanţi de la Oltchim. Făcând parte din programul de proteste pe care Sindicatul Liber Oltchim le-a stabilit, acţiunea s-a derulat pe traseul Inspectoratul Judeţean de Poliţie – Prefectură. Reamintim că, în data de 27 iunie, câteva sute de sindicalişti de la Oltchim au pichetat sediul Ministerului Economiei. „Trebuie spus clar că, din data de 12 noiembrie 2008, deşi au trecut trei guverne, nu s-a rezolvat nimic privind reluarea funcţionării în sistem integrat cu Arpechim şi rafinăria Piteşti a combi­natului nostru. Au fost miniştri, au fost guverne şi nu s-a rezolvat nimic! În noiembrie 2008, când OMV – acţionar majoritar Petrom a decis închiderea petrochimiei, alimen­tarea cu etilenă şi propilenă a Oltchim a scăzut dramatic, combinatului ajungând să funcţioneze la o capacitate de 20 – 30 la sută. Am fost obligaţii să funcţionăm în condiţii nerentabile, înregistrându-se pierderi lunare de aproxi­ma­tiv şapte milioane euro. Precizez că această situaţie a în­rău­tăţit şi componenta socială, existând întârzieri de două luni cu plata salariilor. În plus, din august 2011 până-n mar­­tie 2012, câte o mie de oameni au fost trimişi în şomaj teh­nic prin rotaţie. Din păcate, la Oltchim există în perma­nen­ţă teama pierderii locurilor de muncă”, ne-a declarat Mihai Diculoiu – liderul de sindicat la al Oltchim. „Societatea este decapitalizată din cauza lipsei creditului de 40 mili­oa­ne euro necesar capitalului de lucru.
radulescu_romeo1După ce, în data de 2 iulie, prin ordin de ministru, s-a stabilit admi­nis­trare specială la Oltchim, nu ştim cum şi când vom fi privatizaţi”, a mai spus Diculoiu. Romeo Rădulescu – fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, în pre­zent consilier local, sprijină demer­surile angajaţilor Oltchim care au pro­testat ieri în Râmnic, nemulţumiţi fiind de nepăsarea actualilor guver­nanţi fa­ţă de problemele de la această impor­tantă societate vâlceană. „În mandatul meu de primar al Râmnicului am făcut demersuri la Comisia Europeană  pen­tru a obţine avizul necesar con­ver­siei în acţiuni a datoriei pe care Oltchim o are către AVAS, după ce s-a decis că măsura nu reprezintă un aju­tor de stat. Conform graficului, acest lucru era un prim pas pentru sal­varea Oltchim, urmând apoi privati­zarea, dar în prezent situaţia acestei societăţi vâlcene este critică. Îi asigur pe angajaţii Oltchim de tot sprijinul meu, aşa cum am procedat şi până acum. Este inacceptabil tot ce se în­tâmplă în prezent, nepăsarea actua­lilor guvernanţi ai USL va duce la un dezastru pentru municipiul nostru în cazul în care Oltchim se va închide. Fac un apel la actuala administraţie să trateze cu prioritate această pro­­blemă, pentru că mii de oameni, cetă­ţeni ai municipiului Râmnicu Vâlcea vor avea de suferit. O decizie, în cazul Oltchim, trebuie luată cu rapiditate”, a declarat Rădulescu.