Noutăți privind șansele nașterii Complexului Energetic Vâlcea


Senatul a lansat recent pe internet „Raportul comun asupra propunerii legislative privind transferul cu titlu gratuit a exploatărilor miniere Berbești-Alunu din domeniul public al Statului și în administrarea Societății Naționale a Lignitului Oltenia în domeniul public al Statului și în administrarea Consiliului Județean Vâlcea”. „În conformitate cu prevederile art.68 din Regulamentul Senatului, cu modificările ulterioare, Comisia pentru privatizarea și administrarea activelor statului împreună cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, prin adresa nr. L104 din data de 4 februarie 2014, au fost sesizate de către Biroul permanent al Senatului, în vederea dezbaterii și elaborării raportului comun, asupra Propunerii legislative privind transferul cu titlu gratuit a exploatărilor miniere Berbești-Alunu din domeniul public al Statului și în administrarea Societății Naționale a Lignitului Oltenia în domeniul public al Statului și în administrarea Consiliului Județean Vâlcea, inițiatori: Butnaru Florinel – senator PP-DD; Coca Laurențiu-Florian – senator PSD; Cotescu Marin Adrănel – senator PNL; Nițu Remus-Daniel – senator PNL; Bleotu Vasile – deputat PSD; Buican Cristian – deputat PNL; Călin Ion – deputat PSD; Iancu Iulian – deputat PSD; Iordache Florin – deputat PSD; Irina Scarlat – deputat PSD; Mazilu Constantin – deputat UNPR; Popeangă Vasile – deputat PSD; Rădulescu Constantin – deputat PSD; Radulescu Romeo – deputat PD-L; Vlădoiu Aurel – deputat PSD.

Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare trecerea minelor și carierelor de lignit din bazinul carbonifer Berbești – Alunu, aflate în proprietatea publică a statului, din administrarea Societății Comerciale Complexul Energetic Oltenia S.A. în administrarea Consiliului Județean Vâlcea. Consiliul Legislativ a analizat propunerea legislativă şl a avizat favorabil cu observații și propuneri. Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului au avizat negativ propunerea legislativă. Guvernul nu a prezentat un punct de vedere scris în ceea ce privește adoptarea prezentei propuneri legislative.

La dezbaterea propunerii legislative au participat, în conformitate cu prevederile art.61din Regulamentul Senatului, domnii secretar de stat Marcel Popa și Iulian Matache, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

În ședințele din 4 și 11 martie 2014, membrii Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări și cei ai Comisiei pentru privatizarea și administrarea activelor statului au hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte raport comun de respingere. În cadrul dezbaterilor, s-a prezentat faptul că, prin H.G. nr. 1.024/2011 privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, prin înființarea Societății Comerciale Complexul Energetic Oltenia – S.A., publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.744 din 24 octombrie 2011, se autorizează Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri să mandateze reprezentanții săi în Adunarea Generală a acționarilor Societății Naționale a Lignitului Oltenia S.A., Societății Comerciale Complexul Energetic Turceni – S.A., Societății Comerciale Complexul Energetic Craiova S.A. și Societății Comerciale Complexul Energetic Rovinari – S.A. să aprobe toate operațiunile și demersurile necesare pentru fuziunea prin contopire a acestor societăți și constituirea Societății Comerciale Complexul Energetic Oltenia – S.A.

Potrivit art.2 alin.(2) din același act normativ, în urma procesului de fuziune, societățile comerciale Complexul Energetic Rovinari – S.A., Complexul Energetic Craiova – S.A., Complexul Energetic Turceni – S.A. și Societatea Națională a Lignitului Oltenia – S.A  Târgu Jiu își încetează existența, în condițiile legii.

În conformitate cu prevederile art.4 din H.G. nr. 1.024/2011, de la data înregistrării în registrul comerțului, Societatea Comercială Complexul Energetic Oltenia – S.A. preia toate drepturile și va fi ținută de toate obligațiile fostelor societăți comerciale supuse fuziunii și se subrogă în drepturi și obligații decurgând din raporturile juridice ale acestora cu terții, inclusiv în litigiile în curs.

Societatea Națională a Lignitului Oltenia – S.A și-a încetat existenţa, ca urmare a fuziunii cu celelalte trei societăți comerciale, rezultând Societatea Comercială Complexul Energetic Oltenia – S.A. Exploatările miniere Berbești-Alunu nu se mai află în administrarea Societății Naționale a Lignitului Oltenia – S.A., ci în administrarea noii societăți rezultate prin fuziune, și anume Societatea Comerciala Complexul Energetic Oltenia – S.A .. Comisia pentru privatizarea și administrarea activelor statului împreună cu Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări supun spre dezbatere și adoptare, Plenului Senatului, raportul comun de respingere și propunerea legislativă.

În raport cu obiectul de reglementare, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, urmând a fi adoptată în conformitate cu prevederile art.76 alin.(l) din Constituția României, republicată. Potrivit art.75 alin.(l) din Constituția României, republicată, și ale art. 88 alin.(7) pct.2 din Regulamentul Senatului, cu modificările ulterioare, Senatul este prima Camera sesizată.”