Noi obligații la vânzarea-cumpărarea de porci


Potrivit unui comunicat oficial de presă, fermierii crescători de suine trebuie să anunţe direcţiile sanitare veterinare la fiecare tranzacţie pe care intenţionează să o realizeze din spaţiul comunitar şi să se informeze asupra zonelor de restricţie impuse în spaţiul Uniunii Europene, din cauza evoluţiei pestei porcine africane. De asemenea, fermierii, responsabilii fondurilor de vânătoare, pădurarii şi populaţia în general trebuie să contribuie la notificarea timpurie a oricăror semne de boală observate la porcinele pe care le deţin sau la porcii mistreţi, iar în cazul apariţiei oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcinele domestice sau la porcii mistreţi este obligatorie anunţarea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din judeţul de reşedinţă, precizează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Planul face parte din măsurile de prevenire a apariţiei pestei porcine africane, în completarea metodelor profilactice şi administrative pe care le aplică statul român pentru a limita riscurile de pătrundere a bolii în teritoriul naţional.
Potrivit ANSVSA, în ultima jumătate de an, Uniunea Europeană se confruntă cu pesta porcină africană, o boală produsă de un virus, care afectează porcii domestici şi cei sălbatici. Boala este caracterizată printr-o difuzibilitate foarte mare, cu procent foarte mare de îmbolnăvire şi mortalitate în rândul animalelor, ceea ce poate conduce la pierderi economice foarte ridicate. Această boală nu afectează omul.
Pentru a preîntâmpina apariţia bolii pe teritoriul său, România are a o strategie care include: măsuri legate de avertizarea fermierilor şi vânătorilor privind recunoaşterea semnelor clinice necesitatea notificării imediate a semnelor de boală suspecte; pregătirea administraţiei cu responsabilităţi în controlul bolilor majore, cu privire la modalităţile de prevenţie şi de combatere a acestei viroze majore; pregătirea personalului de la punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu ţările terţe privind controlul bagajelor călătorilor; dezinfecţia care trebuie aplicată camioanelor care au transportat animale vii în spaţiul rus.