Noi fonduri pentru antreprenori


• antreprenorii care dezvoltă tehnologii inovative şi se confruntă cu provocări precum lipsa accesului la capital, a informaţiilor despre piaţă şi a conexiunilor la reţele globale în vederea comercializării se pot înscrie, până pe 15 noiembrie 2013, în programul RICAP (Romanian Innovation Commercialization Assistance Program)
 

Programul RICAP îşi propune să conecteze 15 antreprenori autohtoni la piaţa globală, oferindu-le posibilitatea de a-şi dezvolta capacitatea de comercializare, un program de training şi mentorat cu experţi din SUA şi din România, precum şi acces la o reţea globală de potenţiali parteneri şi investitori.

RICAP este rezultatul unui parteneriat între Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală (CRIDL) şi Institutul american Larta. Programul este finanţat de Romanian-American Foundation (RAF) şi implementat cu sprijinul GEA Strategy & Consulting.

Programul este construit pe metodologia dezvoltată de Larta şi implementat cu succes de 20 de ani în 17 ţări, susţinând 3.500 de inovatori să îşi atingă obiectivele de comercializare.

Fiecare antreprenor participant va fi conectat cu un advisor din reţeaua Larta şi cu un mentor local. Împreună, vor stabili un program de mentorat, desfăşurat pe toată perioada programului în cadrul unor sesiuni private, în care vor identifica şi aborda provocările companiei. Se vor concentra pe aspectele critice ale comercializării şi vor dezvolta o strategie de comercializare.

Pentru a da startul angajamentului, toţi antreprenorii vor participa la un workshop în comercializare. Acest eveniment se va desfăşura la Bucureşti pe parcursul a două zile. Vor avea loc traininguri pe tema comercializării, precum şi discuţii cu advisorii Larta, mentorii locali şi echipele Larta şi CRIDL.

Programul de mentorat va fi completat de o serie de webinarii în comercializare ţinute de experţi din reţeaua Larta pe întreaga durată a programului. În plus, în cadrul saloanelor specifice industriei, participanţii vor putea interacţiona cu membri ai Industry Advisory Board-ului Larta, inclusiv companii din Fortune 1000. În cadrul unor sesiuni de feedback, companiile considerate “pregătite pentru piaţă” vor avea ocazia de a-şi testa şi valida strategiile de comercializare şi de a lega parteneriate cu antreprenori şi potenţiali finanţatori din reţeaua globală a Larta.

O parte dintre acestea vor participa la întâlniri organizate în SUA, unde îşi vor putea prezenta tehnologiile unor posibili parteneri. Comunicarea în cadrul programului se va face în limba engleză, având în vedere expunerea internaţională şi faptul ca programul de mentorat se ţine cu experţi din SUA.

Transportul local şi cazarea necesare pentru participarea la Workshop-ul în comercializare ce va avea loc în Bucureşti nu sunt acoperite de program. Toată informaţia circulată în cadrul programului este confidenţială. Participanţii, mentorii locali, consilierii şi membrii echipei programului vor semna acorduri de confidenţialitate. Pentru companiile care vor avea întâlniri în SUA, RICAP va acoperi biletele de avion şi cazarea, însă transportul local nu va fi inclus.

Sunt invitaţi să aplice la RICAP antreprenorii şi cercetătorii care vor să dezvolte capacitatea de comercializare a tehnologiilor lor inovatoare. Grupul ţintă este format din inovatori în tehnologie care au potenţial de comercializare. Aceştia pot proveni din orice domeniu de activitate, inclusiv IT&C, mecanică, mecatronică, tehnologii agricole şi horticole, bio-tehnologii etc.

În cadrul procesului de aplicare, cei interesaţi trebuie să demonstreze faptul că tehnologia dezvoltată de ei abordează o nevoie sau o problemă resimţită de utilizatorii ei. Poate fi vorba de un mod diferit de a rezolva o anumită problemă, de un nou mod de a face ceva obişnuit, însă care aduce o plus valoare măsurabilă sau de un element care, în combinaţie cu un produs sau serviciu existent, creează ceva nou, ce aduce plus valoare.

Programul se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii – atât start-up-uri cât şi firme cu experienţă mai lungă. Cercetătorii cu interes antreprenorial pot aplica la program atâta timp cât deschid o afacere înainte de termenul de aplicare. Cei interesaţi se pot înscrie online până pe 15 noiembrie 2013.