Muntenegru trăieşte glorios şi fără Bojana!


Bulatovic_katarina2• chimista Katarina Bulatovic este noul star al echipei sale

Micuţa naţiune ex-iugoslavă, de numai 650.000 de locuitori, continuă să uimească lumea handbalului feminin european şi mondial. După uluitoarea performanţă înregistrată la Jocurile Olimpice în vara acestui an, când selecţionata Muntenegrului a câştigat medaliile de argint, la chiar prima ei participare, sportivele din sudul Europei au reuşit un nou rezultat remarcabil. Chiar dacă Muntenegru a „pierdut-o” pe Bojana Popovic (s-a retras din activitate imediat după JO), considerată printre cele mai valoroase handbaliste din istoria acestui sport, selecţionata ex-iugoslavă nu s-a lăsat mai prejos la turneul final al Campionatului European din Serbia, reuşind calificarea în ultimul act al întrecerii. Katarina Bulatovic, handbalistă legitimată la CS Oltchim Râmnicu Vâlcea, şi-a luat în serios rolul de „urmaşă” a legendarei Bojana Popovic, ajutându-şi echipa în cele mai dificile momente. Golurile sale au cântărit foarte mult în meciurile pe care Muntenegru le-a câştigat în faţa unor adversare cu o tradiţie mult mai bogată în acest sport, precum Rusia sau România. O altă „victimă” de calibru pe care Muntenegru a făcut-o pe parcursul CE, mai exact în semifinale, a fost chiar gazda turneului, Serbia. Într-un adevărat duel fratricid disputat sâmbătă, între handbaliste care, până în urmă cu numai câţiva ani, evoluau sub aceleaşi culori, Katarina Bulatovic a avut puterea de a marca de şase ori în poarta Serbiei, într-o partidă disputată chiar la Belgrad. Graţie reuşitelor sale, la finalul unui meci de infarct, Muntenegru s-a impus cu un gol diferenţă, scor final 27-26 şi s-a calificat în marea finală.

Norvegia a „demolat” Ungaria în cealaltă semifinală

Tot sâmbătă, cu prilejul primei semifinale a CE, multipla campioană mondială şi olimpică şi-a dovedit superioritatea în faţa unui adversar cu greutate al handbalului european, al cărui nume a strălucit doar câteva minute pe lângă un asemenea colos. Ungaria a început nesperat de bine întâlnirea cu Norvegia, dar vikingele au ştiut să le pună la respect pe sportivele maghiare, înainte ca acestea să îşi asigure un avantaj consistent, aşa cum s-a întâmplat în partida din grupe, contra României. Norvegia a înclinat balanţa în favoarea sa încă de la finalul primei reprize, intrând la „cabine” cu un avantaj de cinci goluri (scor 16-11). Chiar dacă au luptat cu toate forţele până în ultima secundă de joc, demonstrând cât de mult şi-au dorit victoria, unguroaicele au permis involuntar norvegiencelor (prin atacurile lipsite de consistenţă şi replierea cu dificultate în defensivă) să se distanţeze şi mai mult în repriza secundă, meciul încheindu-se cu o victorie concludentă trecută în contul vikingelor, scor 30-19.

În meciul contând pentru clasarea pe locul al V-lea în ierarhia generală a CE, acolo unde s-au întâlnit ocupantele locurilor trei din cele două grupe principale, handbalistele daneze s-au impus mai greu decât se credea (scor 32-30), în faţa unei echipe a Rusiei aflată în reconstrucţie, ce ar putea să constituie, la următoarele turnee finale, un adversar pe măsura Norvegiei sau Muntenegrului.