Modificare a cotelor defalcate din impozitul pe venit


finante_sediuDirecţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează contribuabilii că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854/02.12.2011, a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 102/25.11.2011 pentru modificarea Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale.

Potrivit acestui act normativ, din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ terito­riale, cu excepţia impozitului pe veniturile din pensii, se alocă lunar în termen de 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care s-a încasat acest impozit, o cotă de:

– 41,75% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit;

– 11,25% la bugetul local al judeţului;

– 18,5% într-un cont distinct, deschis pe numele direcţiei generale a finanţelor publi­ce judeţeană la trezoreria municipiului reşe­dinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului.

Pentru municipiul Bucureşti, cota 71,5% din impozitul pe venit cu excepţia impo­zitului pe veniturile din pensii, se repartizează, în termen de 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care s-a încasat acest impozit astfel:

– 20% la bugetele locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti;

– 44,5% la bugetul local al municipiului Bucureşti;

– 7% într-un cont distinct deschis pe numele DGFPM Bucureşti, la Trezoreria Municipiului Bucureşti, pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor, precum şi a bugetului local a municipiului Bucureşti.

Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat, şi din cota de 18,5%, o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al judeţului, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, astfel:

– 80% din sumă se repartizează în două etape, prin decizie a directorului direcţiei generale a finanţelor publice în funcţie de următoarele criterii: populaţie, suprafaţa din intravilanul unităţii administrativ-teritoriale şi capacitatea financiară a unităţii administrativ-teritoriale;

– 20% din sumă se repartizează, prin hotărâre a consiliului judeţean pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Pentru municipiul Bucureşti, din cota de 7% se alocă o cotă de 25% pentru bugetul local al municipiului Bucureşti, iar diferenţa se repartizează pentru bugetele locale ale sectoarelor astfel:

– 85% din sumă se repartizează, prin decizie a directorului DGFPM Bucureşti;

– 15% din sumă se repartizează prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

De reţinut! Aceste prevederi legale se aplică impozitului pe venit încasat la bugetul de stat începând cu luna decembrie 2011.