MIRCIA GUTĂU ACUZĂ că Râmnicul nu îl poate descoperi pe următorul David Popovici din cauza consilierilor liberali!


„Degeaba l-a felicitat premierul Nicolae Ciucă pe campionul David Popovici: consilierii locali PNL au blocat construirea unui bazin de înot pentru copiii din Râmnic!”, așa și-a început primarul Râmnicului, Mircia Gutău, «tirul» îndreptat împotriva consilierilor locali liberali după ce proiectul de realizare a unui bazin şcolar de înot a picat la vot, în ședința de joi, 30 iunie 2022. Proiectul nu a trecut la vot pentru că liberalii nu și-au dat acordul pentru achiziţionarea a două terenuri la Râureni, care ar fi completat suprafaţa necesară construirii unui bazin didactic de înot, prin intermediul şi cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii.

Condiții restrictive pentru construirea unui asemenea bazin

„În conformitate cu proiectul-tip al Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), suprafaţa pe care se poate amenaja un astfel de bazin de înot trebuie să aibă lungimea de minim 73,5 metri şi lăţimea de minim 63 metir, iar amplasarea structurii să se facă, din raţiuni de economii la iluminat, pe direcţia Sud – Nord. Într-o primă fază, la sfârşitul anului 2019, a fost identificat şi propus un amplasament în vecinătatea Ştrandului Ostroveni, adecvat din punct de vedere al dimensiunilor şi orientării, care, prin Ordinul nr. 2457/12.06.2021 al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a fost aprobat pentru introducerea pe lista-sinteză a obiectivelor C.N.I. Ulterior, în urma transmiterii condiţiilor tehnice necesare (între care figura şi un nivel al apei freatice de maxim 3,5 metri) şi a realizării studiului geotehnic, s-a constatat că nivelul apei freatice de pe acest teren este peste limita impusă. În consecinţă, după mai multe căutări conform criteriilor impuse de C.N.I., s-a identificat un alt posibil amplasament în vecinătatea Şcolii nr. 11 Râureni (actualul sediu al Poliţiei Rurale), în suprafaţă de 2.293 mp, care, prin completare cu două terenuri din imediata vecinătate, de 3.325 mp (aparţinând Parohiei Râureni), respectiv de 760 mp (aparţinând unor persoane private), ar fi îndeplinit condiţiile de suprafaţă şi orientare necesare construirii unui bazin didactic de înot. Un studiu geotehnic a relevat faptul că aici, nivelul apei freatice este la 10 metri. Drept urmare, s-a propus Consiliului Local achiziţionarea celor două terenuri vecine cu fosta Şcoala de la Râureni, suma totală necesară rezultată din raportul de expertiză fiind de 78.400 euro”, au explicat reprezentanții Primăriei Râmnicului pe marginea acestui subiect.

Construirea bazinului este estimată la nouă milioane de lei

Finanţarea construirii unui astfel de bazin de înot, a cărui valoare este estimată la aproximativ nouă milioane de lei, este asigurată integral de la bugetul de stat. Primăria Râmnicului ar fi responsabilă doar de sistematizarea verticală şi de racordul la utilităţi.
„În şedinţa din 30 iunie 2022, profitând că, pentru adoptarea acestei hotărâri este nevoie de 16 voturi, consilierii locali ai PNL au făcut ce ştiu mai bine: au blocat (şi) acest proiect şi au votat împotriva achiziţionării terenurilor necesare. Altfel spus, s-au împotrivit cheltuirii unei sume cu care s-ar putea cumpăra un apartament cu trei camere, fără prea multe îmbunătăţiri, în Ostroveni (în blocurile vechi!) şi au dat cu piciorul unui bazin de înot şcolar în valoare de nouă milioane lei, care s-ar fi realizat fără implicarea bugetului local! Asta da gândire liberală!”, i-a acuzat Mircia Gutău pe consilierii liberali.
„Dacă mă gândesc că tot din acest Partid Naţional Liberal au făcut parte şi cei care au început construcţia bazinului de înot acoperit din incinta Ştrandului Ostroveni, o investiţie ratată din cauza unui proiect prost făcut (care nu a ţinut cont de nivelul apei din lac şi de infiltraţiile permanente pe care aceasta le provoacă), pentru care acum ne străduim să găsim soluţii să o redăm circuitului public măcar ca o sală de sport, nu mă mai miră nimic! Şi nici nu uit că tot liberalii vâlceni, în martie, anul trecut, s-au pus de-a curmezişul şi au scos de pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern aprobarea schimbului cu Universitatea din Piteşti în urma căruia Râmnicul ar fi primit 25 de hectare la fosta unitate militară dinspre Vlădeşti. Acolo puteam să amplasăm câte bazine de înot voiam, fără să fim nevoiţi să achiziţionăm terenuri în completare! Votul consilierilor liberali împotriva construirii unui bazin didactic de înot la Râmnicu Vâlcea, care vine la doar câteva zile după victoriile extraordinare obţinute de înotătorii David Popovici şi Robert Glinţă la Campionatul Mondial de Nataţie de la Budapesta, spune totul despre îngustimea gândirii acestora şi despre cât de mult rău fac în continuare comunităţii locale”, a mai punctat primarul Râmnicului.
• Material realizat cu sprijinul Biroului de presă al Primăriei Râmnicu Vâlcea