LAURENȚIU CAZAN: „Pe 10 mai vom sărbători Ziua Independenţei Naţionale a României”


Miercuri, 9 iunie 2021, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României. Acest fapt, pentru deputatul de Vâlcea Laurențiu Cazan, înseamnă o încununare a eforturilor strămoșilor noștri și o revenire la o normalitate mult așteptată.
Ziua de 10 mai are semnificații extrem de importante pentru istoria țării noastre. În 10 mai 1881, România a fost proclamată regat, cunoscând ulterior, o perioadă de prosperitate și progres economic și social. În 10 mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în fața Parlamentului Principatelor Unite. În 10 mai 1877, Senatul proclama Independența statului român de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamația «Independența absolută a României», conferindu-i astfel putere de lege.
Mai mult, între 1866 și 1947, ziua de 10 mai era sărbătorită drept Ziua Națională a României. În anul 1947 regimul comunist a denaturat faptul istoric și a anulat această celebrare.
„La 32 de ani de la căderea comunismului, este cazul să punem din nou în valoare importanța zilei de 10 mai. Până acum, România era singura dintre țările europene care a fost în situația de a-și declara independența, dar care, nu avea, în mod oficial, o zi a independenței. Era timpul să intrăm în rândul statelor europene și, cel mai important, să avem o zi dedicată în care să sărbătorim independența țării noastre și, implicit, eforturile strămoșilor noștri care au contribuit la istoria impresionantă a României”, a declarat Laurențiu Cazan, deputatul PNL Vâlcea.
Așadar, la data de 10 mai 2022, românii vor putea sărbători Ziua Independenței Naționale a României.”
Cabinet parlamentar Laurențiu CAZAN