Labirintul artelor de la Troianu


expozitie_sofianu• demn de Guiness Book

… Vineri, 5 august 2011, după ora amiezii. Sunt la Troianu, la Centrul de Evenimente și Expoziții Sofianu. So­sesc autocare din toată țara; din Bucu­rești, Craiova, Timișoara, Turnu Seve­rin, Tulcea, Pitești, Sibiu, Iași, Cluj-Na­po­ca, Târgu Jiu… cu artiști, pictori și sculp­tori, care sunt dirijați pentru a-și primi ecusonul cu denumirea de parti­ci­pant-donator. Zăresc și ecusoane cu alte denumiri: invitat, reprezentant presă. Primesc și eu un ecuson.

Vernisaj cum n-a mai fost altul în țară: 450 de artiști expun pictură și sculptură pe două nivele. Puține astfel de vernisaje au avut loc în lume. Este ac­tul de naștere al Muzeului Sofianu de Artă Contemporană. Replica în Eu­ro­pa de Est a Guggenheim Museum din Bilbao. În simezele în care sunt ex­puse operele artiştilor români, având dimensiuni foarte mari, te pierzi ca într-un labirint al artelor. Emoția în­tâlnirii cu un așa număr mare de lucrări te fac să te simți ca într-un imens mu­zeu. Ca la Luvru sau Ermitaj… Bucuria fiecărui artist de a-și regăsi lucrările, într-un spațiu atât de vast, o întâlnești la tot pasul. Ca și bucuria celui ce sem­nează aceste rânduri de a se reîn­tâl­ni cu vechi sau mai noi prieteni ar­tiști, expozanți în acest Palat al Artelor. O traversare, chiar rapidă, printre su­tele de lucrări de artă răsplătește pri­vi­rile noastre cu solaritatea și bogăția coloristică a unui paradis copleșitor și de necuprins. Răsplata continuă într-o elegantă sală de concerte, din aceeași zonă, cu vibrațiile sonore, unice în uni­vers, ale uneia dintre cele mai grele nume din lume, soprana Felicia Filip, unica solistă care a câștigat toate Pre­miile Mozart (Barcelona, Viena, To­ron­to), acompaniată de universitarul Fer­di­nand Weiss, pianist concertant de per­formanță mondială, dar și ale ex­ce­lentului cor „Eufonia” (în decembrie ani­versează trei decenii), dirijat de maes­trul Mihail Ștefănescu – vibrații care răsună în sufletele noastre pe o mul­titudine de voci, acordate într-o mare armonie. Spectacolul poartă sem­nătura regizorală a prof. univ. dr. Cristian Mihăilescu, de la Academia de Muzică din București.

Sincronizarea stilurilor, în pictură și în sculptură, dar și asocierea corului în cântec cu soprana Felicia Filip pro­duc ropote de aplauze prelungite. În acest Palat al artelor reunite, publicul este atât de numeros și chiar select, cum rar se regăsește în același timp. Se află la un loc circa 350-400 de in­vi­tați, pictori și sculptori expozanți (peste 200), ambasadori și oameni politici, par­lamentari, critici de artă, scriitori, oameni de afaceri, reprezentanți ai presei, tineri și vârstnici iubitori de fru­mos și în aceeași vibrație. Asemenea evenimente artistice, ce reprezintă sufletul poporului român, se doresc a fi repetate, dacă e posibil – și cred că este! – cu participarea mai multor investitori. Totul pentru artă!

Guggenheim Bilbao a devenit o atracție turistică importantă în lume. Sunt convins că și Muzeul Sofianu va fi acreditat, în scurtă vreme, cu promovarea aproape instantanee a Râmnicului nostru pe plan mondial.