La Târgul de Izvorul Tămăduirii, crescătorii de animale din Horezu au fost premiaţi


Vineri, 10 mai 2013, în Lunca Romanilor din oraşul Horezu, a avut loc cea de-a IX-a ediţie de la reluare, a Târgului de „Izvorul Tămăduirii”, târg reintrat în tradiţia locală din această parte a judeţului.

Organizatorii, Consiliul local şi Primăria oraşului Ho­rezu, Asociaţia „Depresiunea Horezu” şi Casa de Cultu­ră „Constantin Brâncoveanu”, au pregătit şi în acest an un program atractiv la care au participat peste 1.000 de locuitori din Horezu şi localităţile învecinate, meşteri populari, turişti, reprezentanţi ai presei şi ai unor instituţii judeţene.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa senatorilor Remus Daniel Niţu şi Marin Adrănel Cotescu, a depu­ta­tu­lui Constantin Rădulescu, care, în cuvântul lor, au apre­ciat eforturile administraţiei publice locale pentru păstrarea tradiţiilor şi cuprinderea în programul acestora a noi manifestări atractive pentru locuitorii oraşului şi turişti.

Ca o noutate pentru ediţia din acest an, un sobor de preoţi din parohiile oraşului au săvârşit slujba de sfinţire a apei (agheasma mică) la  locul de desfăşurare a târgu­lui, apa fiind împărţită participanţilor la eveniment.

De un interes aparte s-a bucurat concursul de pre­zen­tare a animalelor. Pentru prima dată, Primăria ora­şului Horezu a introdus în program un astfel de concurs, crescătorii de animale câştigători fiind recompensaţi cu premii în bani. Juriul compus din reprezentanţi ai presei vâlcene şi ai unor instituţii de la nivel judeţean, a acordat următoarele premii: pentru „cea mai frumoasă mieluţă” – Asociaţia crescătorilor de animale „Horezeanca”, pentru „cel mai năzdrăvan ie­duţ” – Creţu Mirela, pentru „cel mai vesel iepuraş” – Isto­cescu Denis, pentru „cel mai încor­no­rat berbec” – Ra­chieru Filimon, „pentru cel mai gras cur­can” – Bălan Că­tălina. Farmecul secţiunii de prezen­tare a anima­le­lor, l-a reprezentat doi măgăruşi de numai o lună, care, prin gingăşia lor, au atras privirile şi admi­ra­ţia tuturor participanţilor la târg. Deşi nu a făcut parte din nici una din categoriile de concurs anunţate, juriul a acordat un premiu special proprietarului lor, Rachieru Filimon.

Programul pregătit de organizatori a continuat cu un amplu spectacol artistic la care şi-au dat concursul ansambluri de dansuri populare şi grupuri vocale din zonă. Ne-au încântat cu talentul şi măiestria lor forma­ţiile artistice: „Steluţe brâncovene” de la Clubul Copiilor Horezu – instructor Mioara Văduva, „Brăduleţul” de la Casa de cultură Horezu – instructor Constantin Iovan, „Mlădiţe brâncovene” de la Liceul Horezu – instructor Adriana Chiriţă, „Moştenitorii” din Pietrari şi „Cheile Olteţului” din Polovragi. Pe tot timpul zilei, în Lunca Ro­ma­nilor, au răsunat cântecele populare autentice inter­pre­tate de Dumitru Miuţă, Ilie Dură şi invitaţii lui, Teodora Tănasie, Alina Crăcană, Constantin Ilinca şi Ansamblul „Rapsodia vâlceană”.

La încheierea festivităţilor, domnul primar, Ilie Fârtat, ne-a spus: „Păstrarea tradiţiilor conduce la o pro­movare intensă a turismului în zona depresionară Hore­zu, atragerea unui număr din ce în ce mai mare de tu­rişti. Mulţumesc tuturor participanţilor la această ediţie a târgului: meşteri populari, formaţii artistice, interpreţi, co­la­boratori, publicului vizitator, care, împreună cu noi, au contribuit la reuşita manifestării. Fiind un târg popular, în ediţiile viitoare, vom introduce în program noi elemente atractive, în special concursuri, care să stimuleze spiritul de competiţie în rândul crescătorilor de animale şi al agricultorilor. La Horezu, în ceea ce priveşte agricultura, două ramuri sunt de bază; creşterea animalelor şi pomicultura. Pe acestea vom încerca să le dezvoltăm. Ne propunem ca, în toamna acestui an, să organizăm un eveniment nou, un târg de prezentare a animalelor şi a produselor agricole tradiţionale zonei, târg în cadrul căruia să premiem pe cei mai vrednici gospodari”.