„La conducerea Primăriei este nevoie de un om al faptelor, nu al vorbelor”


• declară viceprimarul Constantinescu, care mai spune că Romeo Rădulescu este omul potrivit la locul potrivitconstantinescu_cosmin8

În cursa pentru Primăria Râmni­cului sunt înscrişi 10 candidaţi de la diferite partidele, însă „actorii princi­pali” ai competiţiei sunt candidaţii Partidului Democrat Liberal şi Uniunii Social Liberale. Am stat de vorbă cu viceprimarul Cosmin Constantinescu despre campania electorală în derulare.
Domnule Constantinescu, cum apreciaţi lupta pentru Primăria Râmnicului?
– Toţi cei 10 candidaţi au o şansă, ca în orice competiţie, dar ştim cu toţii că favoriţi în această cursă sunt Romeo Rădulescu şi Emilian Frâncu. De aceea, vâlcenii au o misiune facilă, pentru că au de ales între un om al faptelor, un om practic, aplicat, adică Romeo Rădulescu, şi un poli­tician versat, care se pricepe foarte bine la oratorie, mult mai puţin la administraţie, adică Emilian Frâncu. Acesta nu are experienţă în adminis­traţie, dumnealui făcând politică ani de-a rândul, dar nu şi administraţie. La conducerea unei primării este nevoie de un om gospodar, de un om aplicat, de un om cu serioase cunoştinţe de management.
Ce vreţi să spuneţi?
– Gândiţi-vă ce-ar însemna pentru oraşul nostru, care este în plină dezvoltare, să aibă în frunte un om care face experimente, care face «practică» la Primărie. Eu cred ca toate proiectele s-ar bloca! De fiecare dată când s-a votat o schimbare, toate proiectele au fost blocate şi – datorită unor accese de personalitate ale celor care au venit la conducere – s-au iniţiat alte proiecte. Actualele proiectele pentru dezvoltarea munici­piului urmează să se deruleze până în 2013, când vom avea altă axă de finanţare şi, apoi, vom gândi proiec­tele pentru perioada 2013 – 2020. Nu cred că se pot face expe­rimente la Primărie, nu îşi doreşte nimeni ca drumul pe care am plecat să se înfunde… Ne dorim cu toţii ca Râmnicu Vâlcea să devină cu adevă­rat un oraş european.
Care este stadiul proiectelor în derulare?
– Eu zic că cei mai importanţi paşi i-am făcut, iar problemele de infrastructură se vor rezolva în câţiva ani. Anul viitor, dacă vom continua în ritmul acesta, se vor asfalta absolut toate străzile din municipiu şi se vor rezolva toate problemele de infrastructură subterană, canalizare şi apă. La ora actuală avem canalizare în 90% din gospodăriile din municipiu, mai avem un procent de 10% care este programat pentru Ostroveni sud, Râureni, Stolniceni, Căzăneşti, Copăcelu şi o parte din Goranu. Licitaţia a fost făcută, toate procedurile sunt îndeplinite. Uniunea Europeană este foarte strictă în ceea ce priveşte procedurile şi trebuie să le derulăm cu mare atenţie, pentru a nu fi nevoiţi să dăm banii înapoi sau să primim sancţiuni.
Şi candidatul USL, Emilian Frâncu, are un program pentru dezvoltarea oraşului…
– Cred că Emilian Frâncu poate să încropească doar un program fantezist, pentru că dumnealui nu cunoaşte problemele Consiliului Local, nu a fost nici măcar consilier local ca să poată gândi un program pliat pe problemele vâlcenilor. Marele avantaj al lui Romeo Rădulescu este că are în spate un portofoliu de proiecte, lucruri palpabile, iar ceea ce a promis în campania electorală din 2010 a şi realizat. Eu cred că, în ziua de azi, este important ca un politician să aibă credibilitate. De multe ori suntem tentaţi să promitem lucruri pe care nu le putem realiza… Este mai bine să fim reţinuţi şi realişti şi să dăm cetăţenilor răspunsuri corecte care, chiar dacă nu îi bucură pe moment, le vor arăta pe parcurs că nu au fost minţiţi. Sper ca râmnicenii să prefere faptele, nu mesajele fanteziste ale candidaţilor care nu se bazează pe nimic!
Credeţi că Romeo Rădulescu va reuşi să tragă după el lista de consilieri locali a PDL?
– La ora actuală, primarul Rădulescu este mai bine poziţionat electoral decât partidul, dar eu sunt convins că vâlcenii care îl cunosc au încredere în el şi în reuşitele sale şi conştientizează că are nevoie de-o echipă pentru a-şi finaliza toate proiectele. Ar fi sinucigaş pentru un oraş ca primarul să fie de-o culoare politică, iar majoritatea în Consiliul Local să fie de altă culoare. Este imperios necesar să existe un tandem consiliul local-primar, pentru că trebuie să vorbească toţi aceeaşi limbă.