Jan Kulczyk are 51,1% din Ciech
Cel mai bogat polonez al momentului, Jan Kulczyk, proprietar al Kulczyk Holding și Kulczyk Investments, om de afaceri plasat de Forbes pe locul 384 din lume cu o avere ce depășește 3,5 miliarde de dolari, va fi noul proprietar al grupului Ciech, deținătorul Uzinelor Sodice Govora.
Conform site-ului wyborcza.biz, care îl citează pe Sebastian Kulczyk, CEO Kulczyk Investments, fiul proprietarului Jan Kulczyk, toti termenii tranzacției au fost negociați, semnarea actelor urmând să aibă loc mâine cu reprezentanții Ministerului Trezoreriei din Polonia. Ministrul adjunct al trezoreriei, Paweł Tamborski, a declarat că această privatizare a grupului Ciech, deținut până acum de statul polonez, va permite companiei să crească rapid și să ocupe un loc tot mai important pe piața europeană și mondială.
Până la apariția unui comunicat de presă din partea Uzinelor Sodice Govora să mai adăugăm faptul că directorul general USG, Witold Urbanowski, a caracterizat această tranzacție ca „o veste foarte bună pentru viitorul nostru”.
UPDATE (Ora 12,00):
Comunicat de presă
KI Chemistry a preluat controlul asupra Grupului Ciech
• Uzinele Sodice Govora vor avea un nou acţionar
5 iunie, 2014 – KI Chemistry, una dintre diviziile grupului Kulczyk Investments, vehiculul investiţional al omului de afaceri Jan Kulczyk, a achiziţionat, ieri, 26,95 milioane de acţiuni ale grupului Ciech, la finalul unui proces de preluare a controlului, iniţiat încă din luna martie a acestui an.
Pachetul reprezintă 51,1 % din acţiunile Ciech. Trezoreria Statului polonez şi-a vândut întreaga participaţie de 37,9% şi va primi 619 milioane PLN, conform unei declaraţii ale Ministrului Trezoreriei. Ciech se va integra în structura KI Chemistry, care s-a angajat să asigure consolidarea poziţiei financiare şi de piaţă a Ciech.
În România, Grupul Ciech este din anul 2006, acţionarul majoritar al Uzinelor Sodice Govora, unicul producător de sodă din România.
USG a trecut în ultimul an printr-o profundă restructurare în încercarea de a supravieţui pe termen lung, după acumularea în perioada 2006-2012 a unor datorii de peste 145 milioane de dolari.
După reducerea cheltuielilor, reogranizarea structurii şi creşterea măsurilor de control al costurilor USG a obţinut din partea Ciech acordul pentru investiţii într-un nou calcinator şi alte utilaje specifice care vor permite uzinei, în doi ani, o producţie de 500.000 t de sodă anual, faţă de 460.000 t în prezent.
“Miza pentru noi este continuarea activităţii. Suntem concentraţi pe realizarea investiţiilor de aproape 10 milioane de Euro pentru creşterea producţiei, fără de care nu putem spera la rezultate pozitive. Noul calcinator, împreună cu instalaţiile necesare, va fi transportat începând cu 15 iunie, până la sfârşitul lunii iulie. Instalarea va începe în august şi sperăm să devenim operaţionali până la sfârşitul trimestrului patru, 2014.”- spune Witold Urbanowski, numit director general al USG cu un an în urmă.
USG vinde la acest moment întreaga sa producţie dar aceasta nu reuşeşte să acopere cheltuielile operaţionale. Pentru a putea candida la o decizie favorabilă pe termen lung în privinţa activităţii sale, USG trebuie să convingă noii acţionari că planurile sale sunt viabile şi să demonstreze că, după 8 ani, poate atinge profitabilitatea.