INSPECTORII MUNCII DIN VÂLCEA au controlat și firmele care lucrează cu factori mutageni. S-a lăsat cu… amenzi!


În ultimele două luni, la nivel național, au fost programate acțiuni de conştientizare şi control desfășurate de angajații Inspecției Muncii prin care s-a dorit verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.
„Agenţii chimici cancerigeni generează riscuri majore la adresa securității şi a sănătății lucrătorilor deoarece pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine înțelese, putând fi cauzate de vapori, de pulberi sau de expuneri accidentale. De multe ori, acestea nu sunt combătute corespunzător, iar măsurile de control al expunerii lucrătorilor la substanțe periculoase sunt luate pe moment, bazându-se, în multe cazuri, doar pe utilizarea echipamentelor individuale de protecție”, a informat Inspecția Muncii.

O firmă din Vâlcea a fost amendată cu 10.000 de lei

În perioada noiembrie – decembrie 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a demarat acţiuni de conştientizare și control care au vizat modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni.
„În urma acestor acțiuni, au fost efectuate controale la un număr de șase unități economice, unde își desfășurau activitatea un număr de 3.000 lucrători. Au fost constatate un număr de 27 neconformități pentru care au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate și au fost aplicate 27 sancțiuni contravenționale, din care 26 avertismente și o amendă în valoare de 10.000 lei”, a anunțat Viorel Din, inspector șef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea.