Încă un an de alimente pentru nevoiaşi


Enterprise Europe Netowork, din cadrul CCI Vâlcea, informează că programul „Ali­mente pentru cei nevoiași” va continua să furnizeze hrană pentru cei mai defavorizați ce­tă­țeni ai Uniunii Europene încă doi ani, datorită unui plan de salvare a programului agreat împreună cu Consiliul și apro­bat în sesiunea plenară de miercuri. Programul, de care beneficiază 18 milioane dintre cei mai săraci cetățeni din 20 de state membre ale Uniunii Europene, se va derula până la sfârșitul anului 2013 bazându-se pe un bu­get anual de 500 milioane euro. Noile prevederi se vor aplica retroactiv de la 1 ia­nuarie 2012, permițând programului să continue până la sfârșitul anului 2013 cu un plafon bugetar anual de 500 milioane euro.

„Programul pentru distribuirea de ali­mente gratuite către cei mai defavorizați cetățeni ai Uniunii Europene inițiat în 1987 în cadrul Politicii Agricole Comune (CAP) acordă, în prezent, ajutoare pentru 18 mili­oane de persoane care tră­iesc în sărăcie în 20 de state membre ale Uniunii Euro­pene.

Inițial, hrana gratuită a provenit din sto­curile de intervenție ale CAP dar, pe măsură ce acestea s-au redus, programul a început să se bazeze din ce în ce mai mult pe achizițiile de hrană de pe piață, în paralel cu creșterea, dato­rită crizei economice globale, a numă­rului de cetățeni nevo­iași. Totuși, în aprilie 2011, Curtea de Justiție a Uniunii Eu­ro­­pe­ne a stabilit că programul poate folosi doar hrana din stocurile de intervenție. În cazul în care nu se ia nicio mă­sură, fondu­rile pentru acest program vor trebui reduse în 2012 până la valoarea de 133 milioane euro, față de 500 milioane euro în 2011.

Pentru a preveni o reducere drastică a ajutoarelor alimentare într-o perioadă în care numărul cetățenilor nevo­iași din Uniu­nea Euro­peană este în creștere, Parla­men­tul European a solicitat, printr-o rezoluție din iunie 2011, găsi­rea unei soluții de tranziție pentru salvarea acestui program.

O propunere de modificare a regula­mentului, care ar permite programului să achiziționeze hrană de pe piață, a rămas blocată la Consiliu până în noiembrie 2011, când Germania fost de acord să susțină continuarea programului, cu fonduri adec­va­te, până la sfârșitul anului 2013”, ne-a expli­cat Lidia Giosan, Enterprise Europe Network.