„În spatele închiderii Spitalului Bălcești a stat lipsa medicilor”


• este opinia dr. Valeriu Gilea, reprezentant DSP Vâlcea

Sănătatea ieri, azi și mâine a reprezentat tema dezbătută, parțial, de către factorii din domeniu. Spunem parțial pentru că, fiind un subiect amplu, necesită o mai mare atenție și, implicit, mai mult timp. Pe lângă date statistice și informații legate de sănătatea vâlceană de-a lungul timpului, din 1970 și până-n 2013, s-a adus în discuție și situația Spitalului Bălcești. Nimic de actualitate, doar dezbateri legate de ce a dus la închiderea unității medicale. Prezent la ședință, dr. Valeriu Gilea, reprezentant DSP Vâlcea, că unul din motivele ce au dus la „dispariția spitalului” este acela al lipsei personalului: „Spitalul Bălcești nu s-a închis din cauza gradului mic de utilizare sau a modalității de utilizare. Mă refer la faptul că anumite probleme puteau fi rezolvate în ambulatoriu. Erau acolo trei medici mari și tari. Nu era spital pentru că nu avea cazuri, ci pentru că nu avea cine să se ocupe de activitatea medicală. În spatele celor spuse, a stat lipsa medicilor”. Dr. Gilea a recunoscut că problema medicilor nu este una doar la nivelul țării noastre, ci una mondială. Europenii caută forță de muncă din țările mai puțin dezvoltate, convinși că medicii acceptă cei 3.000-4.000 euro oferiți, în timp ce medicii din Anglia, Germania pleacă spre alte meleaguri nemulțumiți de salariile din țările lor. „E un fel de trafic de cadre medicale”, a concluzionat reprezentantul DSP Vâlcea.

Persu are dreptate, dar….fără politică, vă rog!!!!

Unul din factorii activi ai ședinței s-a dovedit vicepreședintele CJ Vâlcea, Dumitru Persu, membru, de altfel, în Comitetul Consultativ pentru Problemele Persoanelor Vârstnice. „Dacă sunteți conștienți de ce pleacă medicii, de ce nu găsiți o strategie pentru a-i păstra? Dacă știți că, în spatele închiderii Spitalului Bălcești s-a aflat lipsa medicilor, de ce nu faceți ceva?” au fost întrebările adresate factorilor din sănătate. Din păcate, dacă se oprea aici, discursul ar fi fost unul apreciat cap-coadă, dar a ținut să puncteze și faptul că: „o strategie a fostei guvernări”. Trecem cu vederea și nu mai facem alte comentarii, dar poate, în ședințele de sănătate, social, renunță la a face politică. Știm cu toții, domnule Persu, în perioada cărei guvernări a fost închis Spitalul Bălcești.

1970: 11 spitale; 2013 – doar 6

În anul 1970 erau 11 spitale în Vâlcea, în 1980 au rămas 8, în 1989 – 7, în 1990 – 7, în 2000 – 7, în 2010 – 8, iar anul trecut – 6. Reducerea față de anul 1970 este aproape la jumătate. În fapt, spitalele din Sinești și Lădești au fost înglobate în Spitalul Horezu și Spitalul Județean, cum s-a întâmplat, de altfel, și cu Maternitatea. După 1989, secția exterioară Lădești a fost transformată în Centrul medico-social pentru asistența vârstnicilor.

România, cei mai mulți absolvenți de Medicină, lipsă acută de medici

Subprefectul Aurora Gherghina a ținut să puncteze un aspect important al sistemului sănătății: „Copiii talentați reprezintă cea mai importantă resursă, dar nu știm s-o apreciem cum trebuie. Nu facem nimic pentru a-i păstra. România are cei mai mulți absolvenți de Medicină, dar problema este că nu-i băgăm și-n sistem. Sistemul nu creează pârghiile de a-i păstra. Ceaușescu cere bani țărilor unde plecau românii, dar doar pentru a suporta societatea noastră plecarea. Cred, totuși, că dacă am scoate la concurs posturile, ar exista persoane interesate să le ocupe”.