Ieri, sindicaliştii Oltchim şi reprezentanţii autorităţilor locale au discutat cu ministrul Vosganian.


francu_emilian1
• Primarul Emilian Frâncu linişteşte Râmnicul: „NU VOR FI DISPONILIZĂRI semnificative până la 1 iunie”

O delegaţie formată din cinci angajaţi de la Oltchim (care au intrat săptămâna trecută în greva foamei) şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene (inclusiv parlamentari ai Uniunii Social Liberale) s-a întâlnit ieri cu ministrul Economiei, Varujan Vosga­nian, şi cu reprezentantul administratorului judiciar, avocatul Gheorghe Piperea. Subiectul principal al discuţiilor l-a constituit situaţia în care se află Oltchim, combinatul vâlcean funcţionând la doar 6% din capacitate. „Trebuie spus că s-a stabilit ca dialo­gul cu Bucureştiul să fie constant, de ouă ori pe săptămână, iar în cazuri deosebite se vor convoca de urgenţă părţile. Trebuie să existe încredere între partenerii de dialog şi să se evite expunerea Oltchim unor atacuri media care nu fac decât să dezbine, să creeze tensiune şi, mai ales, să-i alunge pe furnizorii de materii prime şi pe potenţialii investitori”, declară primarul Emilian Frâncu, prezent la discuţiile de la Ministerul Economiei.

Un moment important pentru Oltchim îl constituie ziua de mâine, când administratorul judiciar publică primul raport privind situaţia Oltchim. Apoi, se va propune reorganizarea ca modalitate de continuare, până în luna iunie, a funcţionării combinatului, iar peste 20 de zile se va întocmi un raport despre persoanele vinovate şi cauzele care au dus la insolvenţa societăţii, din discuţiile avute până în prezent rezultând că unul din motive ar fi încheierea unor contracte păguboase. „În esenţă, eforturile care se fac în perioada următoare sunt îndreptate spre o privatizare cât mai corectă a combinatului, care să garanteze funcţionarea şi pe mai departe a acestuia”, a mai spus Emilian Frâncu. De la Bucureşti am mai aflat că se va stabili un calendar concret de desfăşurare a tuturor acţiunilor, prima fiind formarea unui comitet provizoriu al creditorilor, urmând ca Adunarea Generală a Acţionarilor de la jumătatea lunii martie să stabilească administratorul special. Acesta nu va fi în niciun caz reprezentatul acţionatorului minoritar PCC, pentru că acolo trebuie să fie o persoană care să apere interesele tuturor creditorilor, dar şi ale salariaţilor. De asemenea, se va stabili masa credală, urmând se discuta separat cu fiecare creditor al Oltchim, dar şi oportunitatea reconversiei datoriilor istorice.

La întâlnirea de la Bucureşti s-a discutat şi despre un nou furnizor de energie pentru Oltchim, iar situaţia Arpechim va constitui un element separat în acţiunea administratorilor judiciari. Trebuie găsite soluţii financiare (20+25 milioane euro) pentru repornirea secţiei de electroliză de la Piteşti. „Toată lumea doreşte să crească activitatea la combinatul chimic pentru a se asigura în continuare locuri de muncă şi pentru ca Oltchim să fier adus într-o stare în care să fie atractiv pentru privatizare. În acest sens, ministrul Vosganian va fi prezent zilele următoare la Bruxelles, pentru a lămuri cu comisarul Almuna situaţia ajutorului de stat”, a conchis primarul Frâncu.