Hramul bisericii – monument de 245 ani de la Muzeul Satului


Marți, cu începere de la ora 9.00, are loc Hramul Bisericii Sfântul Alexandru, monument istoric datând din 1771 transferat în anul 2003 în incinta Muzeului Satului Vâlcean din satul Mrenești, comuna Crețeni.
Biserica din lemn cu hramurile „Intrarea Maicii Domnului în biserică” şi „Sfântul Alexandru” se afla, până în anul 2003, în cătunul Mreneşti Dos, în dreapta pârâului Pesceana. Era aşezată la circa 1.300 de metri de drumul judeţean Drăgăşani-Suteşti-Pesceana-Şirineasa, pe un mic platou accidentat. Un studiu aprofundat privind bisericile din lemn din judeţul Vâlcea, realizat de Radu Creţeanu în 1981, apreciază că biserica de lemn din Mreneşti a fost ridicată în 1771, avându-i drept ctitori pe popa Pârvu şi călugărul Rafail.
În toamna anului 2003, din motive de degradare, s-a apelat la demontarea, strămutarea şi restaurarea ei la Muzeul Satului Vâlcean de la Bujoreni. Acest laborios demers a fost posibil prin strădaniile întreprinse de Fundaţia HAR şi Muzeul Judeţean Vâlcea. În vara anului 2004, biserica a fost resfinţită de Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi a primit al doilea hram, „Sfântul Ierarh Alexandru, arhiepiscopul Constantinopolului”, după ctitorul şi restauratorul ei Alexandru Nancu.