„Haina militară – o şansă imposibil de neglijat!”


marin_danÎn calendarul militarilor, datele de 28 şi 29 aprilie sunt dedicate Zilei Forţelor Terestre şi Zilei Vetera­nilor de Război. Aceste evenimente au drept scop evidenţierea tradiţiilor glorioase ale oştirii române şi a rolului hotărâtor pe care forţele terestre l-au avut la formarea istoriei naţionale,omagiu adus eroilor români căzuţi pe câm­pu­rile de bătălie. În acest sens, şi-n judeţul nostru au fost programate mai multe evenimente care să marcheze corespunzător aceste zile speciale, de la simpozioane până la depuneri de coroane, tipicul acestor manifestări a fost respectat milităreşte.

Colonelul Dan Marin (foto), Coman­dantul Cen­tru­lui de Instruire pentru Geniu EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici” dar şi şeful garni­zoanei din judeţul nostru, aduce o pledoa­rie sinceră şi gene­roasă carierei militare: „Armata rămâne, pentru tinerii de azi, o şansă imposibil de neglijat. În con­tex­tul actual, o astfel de opţiune nu poa­te fi ignorată numai şi dacă ne gân­dim la provocările pe care activitatea noas­tră le presupune. Este o meserie deosebit de frumoasă de care-mi face mereu plăcere să vorbesc pentru că i-am dedicat întreaga viaţă, având parte de satisfacţii şi împliniri pe măsură. Este o posibilitate de luat în seamă de orice tânăr: de la efortul constant de perfecţionare, la contactul permanent cu tehnologia de ultimă oră sau şansa de a vedea lumea. E nevoie de perse­verenţă, multă voinţă şi de tărie de caracter pentru că e o viaţă în care ai de-a face mai mereu cu situaţii neprevăzute.”

Geniştii, ultima linie de apărare în faţa naturii dezlănţuite

Iarna aceasta a scos la iveală nivelul profesional dar şi spiritul de sacrificiu al geniştilor vâlceni de la „Panait Donici”. Într-o intervenţie mai mult decât riscantă, o echipă de mare experienţă şi curaj a dus la bun sfârşit o sarcină fără precedent în ultimul de­ceniu pe meleagurile vâlcene. Astfel, maiorul Sorin Pancu (43 ani), pluto­nierul Tudor Aurelian (34 ani), ser­gentul major Tolescu Ştefan (30 ani), caporalul Gologan Nicolae (42 ani) şi caporalul Trucmel Ioan (28 ani) au contribuit în mod decisiv la lupta cu codul portocaliu în faţa căruia sudul judeţului Vâlcea căzu­se prizonier, deblocând numeroase drumuri din preajma Bălceştiului ca şi o  serie de şoferi surprinşi de intemperiile unei ierni de-a dreptul siberiene „Mun­ca noastră este bivalentă: pe timp de con­flict, noi suntem cei însărcinaţi să dis­trugem sau să arun­căm totul în aer în faţa inamicului. Pe timp de pace, ro­ul nostru este cel de cons­tructor. Cu toate că a fost vorba de o inter­venţie la limită cauzată de o vreme mai mult decât potrivnică, într-un fel mă bucur că se­menii noştri au avut ocazia să ne înţeleagă şi mai bine misiunea şi greutăţile cu care geniştii trebuie să se confrunte atât pe timp de conflict dar şi în vreme de pace. Iarna aceasta ne-am putut bizui pe expe­rienţa şi priceperea unor autentici veterani, oameni care au în spate ani de front, din Afganistan până în Irak sau Bosnia”, ne-a declarat colonelul Dan Marin.