„Guvernul Victor Ponta 1 a avut o creştere economică de 0,2%, nu a dus ţara în recesiune aşa cum au făcut ceilalţi”


coca_laurentiu1Într-o discuţie avută cu senatorul Laurenţiu Coca, despre actuala situaţie a economiei româneşti, acesta ne-a declarat: „Este clar că România a avut o creştere economică de 0,2%, în 2012, chiar dacă este foarte mică. S-a demonstrat faptul că Guvernul Victor Ponta 1, cel mai tânăr prim-ministru din istoria acestei ţări, nu a dus ţara în recesiune aşa cum au făcut ceilalţi. Deci această creştere de 0,2%, chiar dacă mică, este deasupra celei a Uniunii Europene, care este undeva la -0,6%. Noi face parte din cele trei ţări europene, care au avut creştere economică, adică România, Bulgaria şi Germania. Acestea fiind ţările din Uniunea Europeană care au avut o creştere economică. S-a demonstrat că se pot face politici sociale, aici, având în vedere, faptul că, am redat banii tăiaţi de la pensii, am redat salariile bugetarilor, am redat indemnizaţia de creştere a copilului, sunt lucruri pe care numai cine nu vrea nu le înţelege. În acest an, Guvernul Ponta 2, deşi, hotărârea era luată, dar din cauza legislativului neputând fi aplicată, pensiile pe ianuarie vor fi luate în această lună, exact aşa cum prevede legea, aşa proastă cum a fost votată, dar este respectată.

Eu nu sunt nici ipocrit şi nici populist, ştiu că puterea de cumpărare n-a crescut, dar este clar că n-a scăzut, noi trebuie să fim realişti, dacă până acum, ani de zile, n-am ştiut decât o singură politică, cea a tăierilor, s-a tăiat de peste tot, de oriunde, n-a contat cum, n-a contat că există lege. Ştiţi bine că avem în legea sistemului unitar de pensii, scrie că trebuie să măreşti pensia cu 100% rata inflaţiei, 50% creşterea salariului mediu brut pe economie, discutăm pe cifre, nu discutăm poveşti şi nu facem nici politică. Vreau să vă spun că sunt ţări, precum Portugalia cu o scădere de -3,8%, chiar dacă sunt şi ţări, trebuie să recunoaştem, cum este Bulgaria, care a avut o creştere de 0,5%. Ideea este că se pot împleti politici sociale fără influenţe asupra macroeco­nomiei, ceea ce demonstrează că acest Guvern ştie, poate şi vrea să facă politică economică şi politică în interesul cetăţeanului.

Este un lucru îmbucurător, dacă anul acesta, în această furtună economică, prin această criză care se vede în Uniunea Europeană şi pe plan mondial, România a reuşit să aibă o creştere economică, indiferent cât de mică.”

„Francezii au trebuit să admită că nu România este vinovată de ceea ce s-a întâmplat”

În legătură cu problema apărută la nivel european, din ultima perioadă, de implicarea a României în scandalul legat de carnea de cal, senatorul Laurenţiu Coca ne-a făcut unele precizări: „Este pentru prima oară când un guvern, singurul, a avut curajul să stea demn, cu capul sus şi să reacţioneze, după ce a făcut propria anchetă în interiorul ţării, vizavi de scandalul acesta european al cărnii de cal. Am demonstrat că nu trebuie să fim, şi aici îl citez pe Victor Ponta, „vinovaţii de serviciu în Uniunea Europeană”. Demnitatea poporului, prin reprezentanţii săi, a fost de data asta apărată. Este o schimbare, numai cine nu vrea să vadă nu vede, după politica ultimilor zece ani, această schimbare de optică în politica pe care o face guvernul vizavi de relaţia cu Uniunea Europeană. Uniunea Europeană a înţeles, poate, pentru prima oară, că suntem a şasea ţară din această uniune. Ceea ce este foarte important să le amintim întotdeauna. După cum bine ştiţi, relaţiile pe care România le-a avut pe plan extern, săptămâna aceasta, au fost încununate printr-o întâlnire a premierului Victor Ponta cu Francois Hollande, preşedintele Franţei, iarăşi un lucru deosebit. Pentru că, să fim corecţi, politica externă a României nu a existat, în afara unor scrisori de a reclama tot ce se întâmplă în această ţară, nu mergea nimic în condiţiile în care actuala opoziţie conducea ţara. Vroiam să vă spun, că francezii au trebuit să recunoască că nu România este vinovată de ceea ce s-a întâmplat.”

Senatorul Laurenţiu Coca, prezent la negocierile pentru formarea comisiilor de cod electoral şi pentru modificarea Constituţiei

Senatorul Laurenţiu Coca a participat, în calitate de vicelider al grupului parlamentar PSD din Senat, la formarea a două importante comisii, despre acest lucru parlamentarul vâlcean ne-a declarat: „Am participat în calitate de vicelider la negocierile pentru formarea Comisiei de Cod Electoral, condusă de preşedintele camerei deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi Comisiei pentru Modificarea Constituţiei, condusă de preşedintele senatului, Crin Antonescu. Am reprezentat grupul parlamentar PSD din Senat la aceste negocieri de formare a comisiilor, unde s-a stabilit algoritmul, numărul de membri din aceste comisii. Dar ce este foarte important, şi nu ştiu cât s-a spus acest lucru, este acela că, pe lângă membrii comisiei, aceste dezbateri vor fi publice, vor fi transparente, aici aş vrea să fac o paranteză, pentru că este pentru prima oară în perioada post-revoluţionară, prima oară în 23 de ani, când are loc o schimbare de optică. O schimbare de optică clară, lucru care s-a văzut şi la bugetul de stat, care a apărut transparent, fiecare român interesat a putut să dea un click şi să vadă, să ia la cunoştinţă ceea ce este în bugetul statului. Ştiţi foarte bine că, dacă până acum, toate datele se aflau după apariţia bugetului, dacă se aflau, acum toată lumea a ştiut de unde plecăm şi unde trebuie să ajungem. Pentru că eforturile bugetare, după întâlnirea cu Fondul Monetar Internaţional, cu creşterile de rigoare, au arătat clar că România face eforturi deosebite anul acesta. Nemaivorbind, lucru ştiut foarte bine, că din urmă se rostogolesc datoriile, dobânzile, sumele câştigate de oameni în instanţă, fiind imposibil ca un stat să nu respecte aceste hotărâri ale instanţelor.”