„Gherghinaru ne cam ia de proști…”


• e convins edilul social-democrat din Bărbătești după declarațiile șefului educației cu privire la reorganizarea școlilor din mediul rural

Situația școlilor de la țară continuă să fie un subiect delicat pentru reforma educației iar faptul că actuala Putere continuă politica de închidere a unităților de învățământ nu prea este pe placul edililor. După ce, în 2011, patru din cele șase școli de pe raza Bărbăteștiului au fost închise, în 2014 numărul acesta va trebui înjumătățit lăsând comuna într-o singură școală. Șeful administrației nu este împotriva acestei idei dar cere o altă abordare din partea conducerii Inspecto­ra­­tului Școlar Județean: „Eu m-am cam săturat să văd cum domnul Gherghinaru ne ia puțin de proști cu explicații de-astea că e reorganizare, nu comasare și nuan­țe prin care să ne arate că nu prea știm ce e de capul nostru în propria ogradă. Să fie clar: atunci când închizi o școală și-i muți copii dintr-o parte într-alta, e co­ma­sare! N-am nevoie de lecții de gra­ma­tică, ci de bani pentru transportul elevilor. S-a gândit cineva la treaba asta?! Eu, unul, văd că nu! Noi avem de transportat 116 copii, cu un microbuz de 16 locuri. Ca să putem face față, ar însemna să începem transportul lor de pe la 5.00 di­mi­neața și de pe la 13.00, după amiaza.  Faceți dumneavoastră un calcul să vedeți câte drumuri pe zi presupune această idee și spuneți-mi dacă e posibil așa ceva cu un singur microbuz!”

Miliarde aruncate pe geam și dascăli lăsați pe drumuri în prag pe pensionare

Pe lângă faptul că „reorganizarea” nu sare din hârtii în viața reală prin pune­rea la dispoziție a vreunui mijloc de trans­port pentru copii Bănacu aduce în discuție și două aspecte cele puțin la fel de importante: investițiile realizate de pri­mării și situația dramatică a cadrelor di­dac­tice lăsate la vatră în prag de pensio­nare: „Să știți că nici un primar nu este mulțumit de această idee, nu e vorba nu­mai de mine. Eu am fost forțat să închid niște școli în care am băgat miliarde, fie că a fost vorba de Negrulești, fie că a fost vorba de Bârzești sau, acum Bărbătești. Din bugetul local, am făcut investiții în ilu­minatul electric, corpuri sanitare și ter­mo­­pane. Acum doi ani, pentru școala din Băr­bătești pe care vrea s-o închidă acum domnul Gherghinaru am investit 1,2 mili­arde în acoperiș. Ce se va alege de acești bani? Probabil că exact ceea ce s-a ales și la restul de patru școli, unde para­gina începe, treptat-treptat, să se instaleze fără să ne putem valorifica investițiile”. Primarul PSD reclamă și fap­tul că numeroase cadre didactice din tot județul  care mai au doar câțiva ani până la pensie sunt înghițite de disperare prin această politică a ISJ: „Am oameni care mai au doi, trei ani până la pensie și care acum, sunt puși la dispoziția Inspecto­ra­tu­lui după 30 de ani de catedră. Situația asta este generalizată și consider că este o bătaie de joc pentru un partid so­cial-democrat să abordeze așa o proble­mă socială gravă. Nu ne putem bate joc de aceste persoane care n-au greșit cu nimic nici față de noi, nici față de sistem și care acum trebuie să aștepte să fie trimise cine știe pe unde… Dacă, vor mai fi trimise!”

Întâlniri cu primarii, nu cu directorii

Recomandarea edilului Bănacu vine după ce șeful Inspectoratului a avut nu­mai o discuție telefonică pe tema școlilor și s-a mulțumit să promită o întâlnire cu toți edilii: „Sfatul meu este să iasă din birou și dacă n-are timp să ne vorbească în parte, să convoace o întâlnire pe fie­care zonă în parte și va vedea că realitatea noastră, a primarilor, este cu totul alta față de cea a directorilor de școli. Și-a dat o dată cuvântul că va face acest gest și nu s-a ținut de cuvânt, nici față de noi, nici față de președintele Cîlea. Eu cred că există soluții, nu sun­tem niște slugi, dacă vrea să facă o școa­lă la cinci comune, foarte bine. Ne pu­nem de-acord să punem bani pe bani, în­chi­riem unul, două sau nouă autobuze de 60 locuri, înghesuim câte o sută și du­cem copiii unde vrea domnul Gher­ghinaru.  Eu, unul, sunt gata să fiu prima comună fără școală, serios. E nevoie de o altă abordare, de o colaborare mai bună, nu suntem chiar niște țărani cretini…”