Formularul tipizat pentru autorităţile contractante, disponibil pe site-ul ANRMAP
Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va publica luni pe site-ul ANRMAP formularul tipizat pe care autorităţile contractante vor trebui să-l completeze în termen de 48 de ore de la încheierea contractelor de achiziţie publică.
„După semnarea contractului de achiziţii publice, autorităţile contractante au obligaţia de a transmite către ANRMAP, în termen de 48 de ore, o notificare pe un formular standard cu datele referitoare la momentul încheierii contractului, respectiv care este operatorul economic câştigător, când s-a încheiat contractul şi care este procedura pe care a derulat-o. Toate acestea vor fi transmise pe un formular tipizat care va fi de luni pe site-ul ANRMAP, în SEAP şi în Monitorul Oficial”, a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă.
Potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern, autorităţile contractante sunt obligate să încheie contractele de achiziţii publice fără o întârziere mai mare de 7 zile şi să notifice încheierea ca atare a contractelor de achiziţie publică către ANRMAP, într-un termen de 48 de ore.
„Dacă autorităţile nu vor respecta aceste termene trebuie să justifice pe de o parte de ce întârzie pentru că nu poţi întârzia după ce ai derulat o procedură şi te-ai plâns că au fost contestaţii sau că a durat prea mult verificarea documentaţiei, iar la sfârşit, după ce ţi-ai desemnat câştigătorul, nu închei contractul. De aceea vrem şi noi să avem această justificare în scris, dacă există o astfel de întârziere”, a spus Trailă.
Aceasta a precizat că actul normativ adoptat de Guvern este un demers de a transparentiza ceea ce înseamnă procedurile de achiziţii publice şi de avea o mai bună monitorizare a sistemului pentru efectuarea statisticilor şi raportările necesare.
Guvernul a adoptat în data de 23 martie o hotărâre prin care autorităţile contractante sunt obligate să încheie contractele de achiziţii publice fără o întârziere mai mare de 7 zile, pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene. Un alt motiv pentru adoptarea acestor modificări legislative a vizat evitarea întârzierii în implementarea proiectelor majore, indiferent de sursa de finanţare, dar cu precădere având ca sursă de finanţare fondurile europene.
Instituţiile care desfăşoară licitaţii de achiziţie publică cu încălcarea acestor norme riscă amenzi de până la 40.000 de lei, conform OUG 34/2006.