Eroii nu au vârstă


Federer a câștigat 18 turnee de Grand Slam.

Foto: www.flickr.com

Când Roger Federer a revenit în circuitul ATP, la începutul lui 2017, nimeni nu anticipa probabil succesul pe care elvețianul urma să-l aibă în primele trei luni ale anului. Însuși tenismenul de 35 de ani recunoștea înainte de Australian Open că nu are mari așteptări de la jocul său până prin luna aprilie, când spera să ajungă la un nivel care să-i permită să se lupte de la egal la egal cu ceilalți competitori. Federer avea ca argument pauza de șase luni pe care o luase din cauza unei accidentări și care, suprapusă peste vârsta sa, făcea să fie puțin probabil un comeback spectaculos.

Ceea ce a urmat merită povestit nepoților, însă este totodată un capitol la care mulți sportivi aflați la început de carieră în acest sport extrem de greu au datoria să reflecteze dacă vor să ajungă sus. Federer a dat peste cap toate calculele hârtiei și a câștigat primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, acolo unde nu mai triumfase din 2010. OK, este o performanță mare, au zis unii, însă trebuie ținut cont că principalii actori ai acestei competiții, Novak Djokovic și Andy Murray, au fost eliminați destul de devreme, facilitându-i elvețianului drumul către al cincilea titlu la Melbourne.

După o bine meritată pauză, Federer a revenit în circuit în luna martie, odată cu primul turneu Master al anului, Indian Wells. La fel ca și la Australian Open, Murray și Djokovic au părăsit prematur competiția, în vreme ce Federer a mers ca un ceas elvețian și a câștigat titlul. A urmat imediat turneul de la Miami, tot unul din seria Masters, la care Djokovic și Murray nu au participat, iar scenariul s-a repetat, învingătorul fiind același Federer.

Desigur, cel mai ușor este să spunem că veteranul tenismen a beneficiat de o conjunctură favorabilă în cazul celor trei succese, lucru perfect adevărat. A pune însă triumful lui Federer în principal pe seama contextului este o nedreptate.

În primul rând, dacă am fi adepții acestei teorii, am minimaliza valoarea jucătorilor cu care tenismenul din Țara Cantoanelor s-a confruntat pe parcursul acestor trei turnee. Să nu uităm că la Australian Open, Federer a jucat în turul 3 cu fostul finalist de la Wimbledon, Tomas Berdych, în optimi l-a întâlnit pe ex-finalistul de la US Open, Kei Nishikori, în semifinale a dat peste un câștigător a trei turnee de Grand Slam, Stan Wawrinka, pentru ca în finală să îl învingă pe cel mai mare rival al său Rafael Nadal. Pe Nadal și Wawrinka, Federer i-a bătut din nou la Indian Wells, pentru ca la Miami să dea piept cu fostul campion de la US Open, Juan Martin del Potro, apoi cu Berdych, după care cu unul dintre vârfurile noii generații, Nick Kyrgios, și din nou Nadal.

În al doilea rând, jocul lui Federer a fost unul strălucitor în primele trei luni, fiind practic imposibil să realizezi astfel de performanțe dacă nu faci din rachetă o armă letală în duelurile cu ceilalți.

Nu în ultimul rând, Federer a arătat un mental de oțel în momentele grele, așa cum s-a întâmplat în meciul cu Berdych, de la Miami, când a fost nevoit să salveze două mingi de meci.

Ce urmează acum pentru elvețian? Potrivit bet365, unul dintre giganții pariurilor sportive online, Federer va profita de sezonul pe zgură pentru a lua o pauză și mai mare, principalul său obiectiv fiind turneul de la Roland Garros, acolo unde are o cotă foarte atractivă la câștigarea trofeului, lucru care poate fi speculat de amatorii de pariuri pe tenis. Elvețianul preferă să nu meargă la turnee foarte mari precum Monte-Carlo, Madrid și Roma pentru a fi pregătit pentru Openul Franței, acolo unde ar putea da din nou piept cu Nadal, cel care a câștigat nouă titluri la Paris.