SIMONA


De câteva zile, am așa o bănuială că jumătate din populația României a devenit specialistă în dopaj, preocupată mai mult de urina Simonei Halep decât de consumul de stupefiante în unitățile de învățământ de pe la noi. Subiectul este mană cerească pentru ziariști, avocați, biologi, nutriționiști, psihologi, analiști de tot felul. N-am văzut niciodată atâția atotștiutori laolaltă, care să inunde ecranele televizoarelor cu diverse opinii, speculații, convingeri. Cazul este privit prin prisma frustrărilor proprii, extinse la nivel de țară și de popor, pentru că așa-i șade bine românului, căinându-se într-o mare masă de nedreptățiți. Acești atotștiutori oricum aveau convingerile deja formate, cazul Simonei venind la fix ca să le confirme încă o dată oprimarea atavică și să declame: „V-am spus eu!”. Simona reprezintă acum eșecul personal și intrisec al multor conaționali, care n-au reușit să se ridice din mocirla neputinței, pentru că nu i-au lăsat alții, după ce ani la rândul a reprezentat visul de preamărire și talentele, abilitățile, geniul scos la lumină al acestei nații.
Cu siguranță, fata noastră este victima inocentă, încăpută pe mâinile unor șarlatani, iar acest lucru nu s-ar fi petrecut dacă ar fi venit dintr-o țară mai bogată. A fost pedepsită tocmai pentru că e româncă și pentru că și-a permis să urce pe locul unu mondial. Piesele de puzzle se potrivesc, chiar și cele în lipsă. Păi dacă s-a dus la academia unde s-a antrenat Serena, căreia i-a subtilizat titlul la Wimbledon, și dacă le pui pe amândouă alături nu zici că a noastră-i dopată, de la fabrica aia de hormoni, ba din contră. De-aia a pățit-o! Nu te pui cu ignoranții, ei n-au timp de fleacuri, să citească rapoarte, certificate, motivații, pentru că oricum nu sunt făcute publice în integralitatea lor, ei stabilesc totul pe bază de deducții. Un tribunal, fie el și sportiv, nu poate fi altfel decât corupt. Cei puțini care au avut răbdare să citească și caracterele cele mai mărunte îmi lasă impresia de părinți cărora odrasla le-a făcut una nefăcută și caută s-o scoată basma curată. Argumentele lor, că un sportiv se concentrează pe pregătirea fizică, nu e treaba lui să fie specialist în metabolism și nutriție, că a fost indus în eroare, că n-a știut de suplimentele contaminate, că s-a bazat pe ce i-a recomandat medicul, că e la prima abatere, că de ce s-a găsit substanța aia în corp tocmai după un meci prost, înfrângere în turul întâi la US Open, că a durat nepermis de mult până s-a anunțat verdictul, toate astea țin de scrupulozitate doar într-o anumită direcție.
Văzând atâta lume competentă, mi-am zis că e de porc dacă nu mă informez și eu, măcar să scriu avizat. Aș dori să punctez câteva chestiuni. Simona s-a aflat în fața unei pedepse cuprinse între avertisment, dacă reușea să dovedească atât lipsa intenției, cât și a neglijenței, și 6 ani dacă ITIA reușea să convingă tribunalul de circumstanțe agravante, cum ar fi un doping sofisticat menit să obstrucționeze probele. Până acum, Simona a mers pe mâna juriștilor Academiei Mourtandoglu pentru a dovedi că a ingerat un produs contaminat cu o substanță dopantă, de care n-a știut. Nu a reușit asta atât din pricina nepotrivirii cantităților detectate, cât și a neregulilor din pașaportul biologic. Ba, mai mult, a atras suspiciuni rezonabile că Roxadustatul a fost, de fapt, un paravan pentru dopingul sanguin, prin transfuzii de sânge, ca la cicliști. Rapoartele au mai scos la iveală că experții ITIA bănuiau de câteva luni, de prin martie 2022, că e ceva necurat cu sângele ei. Cu alte cuvinte, o vânau pe tăcutelea. Ciudat este și faptul că Simona nu a indicat suplimentul nutritiv cumpărat de prin China în formularul ce a însoțit probele biologice incriminate.
Cred că pentru a avea succes la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, unde va face apel, Simona va întoarce armele împotriva academiei și, cu mintea de pe urmă, va dezvălui multe lucruri interesante. Oricum, nu mai are ceva de pierdut; fie patru, fie șase ani, reprezintă încheierea carierei sportive. Să ne pregătim așadar cu mult popcorn pentru că urmează o telenovelă cu multe episoade palpitante, care va acapara timpul românilor de aici înainte. Mizez și pe câteva arestări la academia bărbosului, ca să nu mai zic de alți sportivi ce vor fi dați în vileag. S-ar putea ca unda de șoc s-o ajungă și pe Serena. La final, nu pot să nu-mi pun întrebarea: Simona a ajuns nr. 1 mondial, a câștigat turnee de mare șlem, bani, glorie, ce i-o fi trebuind mai mult?