Ei sunt oamenii pentru care trebuie să avem cel mai mare respect:
VETERANUL CONSTANTIN „DINU” HERȚOIU împlinește 109 ani


• luptătorul de la Stalingrad este mărturia vie a ororilor războiului
Istoria a vrut ca lt-col (rtr.) Constantin „Dinu” Herțoiu din comuna Câineni să își aniverseze cei 109 ani sub povara unor timpuri similare celor pe care le-a trăit în tinerețe, când a picat prizonier rușilor după marea bătălie de la Stalingrad.
Marți, 28 februarie 2023, veteranul vâlcean împlinește venerabila și respectabila vârstă de 109 ani. Însă amintirile sale despre ororile războiului rezonează acum mai profund ca niciodată:
„Mergeai pe drum și vedeai cum cad unul în stânga, altul în dreapta. Nu știai de unde vine glonțul. Mergeai liniștit și te pomeneai cu cracii în sus. N-aveai ce face, mergeai înainte, până cădeai și tu. Eu am scăpat pentru că așa a vrut Dumnezeu. Toate-s de la Dumnezeu. Nu a fost știință, nu a fost vorba de antrenament. Dacă eu și cu dumneata mergem împreună cu armele în mâini și tu te pomenești cu glonțul în cap, ce știință să fie asta?!” (…) „La Stalingrad, am fost luați prizonieri. Câți am mai scăpat, că rușii ne împușcau pe capete! Când s-au liniștit apele, au venit la noi niște cazaci. Ofițeri. Tineri, băieți tineri. Fusesem 98 de inși, mai rămăsesem șase…”.
În context este de amintit faptul că Primăria comunei Câineni îi va acorda veteranului Constantin Herțoiu o diplomă aniversară și suma simbolică de 1.000 de lei. De asemenea, duminică, 26 februarie 2023, la biserica din localitate, s-a desfășurat o slujbă de Te Deum în onoarea domniei sale.