Durerile de creștere la copii: cum le recunoști și când ar trebui să te îngrijoreze


Durerile de creștere sunt destul de frecvente în copilărie, în special între vârstele de 3 și 4 ani și 8 și 12 ani. Cauza lor exactă nu este cunoscută – în ciuda denumirii, nu există dovezi care să susțină o legătură între apariția acestora și creșterea copilului. De cele mai multe ori, sunt inofensive și se ameliorează de la sine. Există însă și situații în care se poate impune o vizită la medic.[3] Continuă să citești pentru a afla cum se manifestă durerile de creștere la copii, când sunt ele normale și când nu.

Cum recunoști durerile de creștere

Aceste dureri se pot manifesta diferit de la un copil la altul, ceea ce le face mai dificil de recunoscut de către părinți. De cele mai multe ori, ele tind să afecteze ambele picioare, în special la nivelul tibiei, gambelor, coapselor ori în spatele genunchilor, și apar cu precădere seara târziu sau noaptea, adesea fiind atât de intense încât vor trezi copilul din somn. Cu toate acestea, dimineață ai putea observa că micuțul tău nu mai are nicio problemă și nu se mai plânge de nicio durere. Asta nu înseamnă că a mințit sau că durerile de care s-a plâns în noaptea precedentă nu au fost reale. Este pur și simplu unul dintre „misterele” durerilor de creștere.[3]

Unii copii au dureri mai severe, altele mai ușoare. În unele cazuri, se manifestă doar câteva minute, în altele persistă timp de ore întregi. Pot să apară zilnic sau pot fi intermitente, cu intervale de zile sau luni între episoade. Uneori, sunt însoțite de dureri abdominale sau dureri de cap.[1][2]

Sunt mai des întâlnite în rândul preșcolarilor și copiilor de vârstă școlară și se pare că numărul fetelor afectate de acest tip de dureri este puțin mai ridicat decât cel al băieților. S-a observat, de asemenea, că ele tind să apară după o zi în care copilul a fost mai activ din punct de vedere fizic.[2] De altfel, una dintre teoriile privind cauza acestora susține că ele ar fi rezultatul suprasolicitării mușchilor ca urmare a activității fizice intense.[1]

Când reprezintă durerile de creștere un motiv de îngrijorare

Când sunt normale durerile de creștere la copii? Când ar trebui să mergem la medic? Sunt întrebări pe care, ca părinte, ți le vei pune cel puțin o dată. Este firesc să se întâmple asta. În primul rând, după cum am văzut mai sus, nu se poate spune că durerile de creștere se manifestă prin simptome ușor de recunoscut. În doilea rând, nu ai de unde să știi dacă acele dureri de picioare de care se plânge cel mic sunt într-adevăr simple dureri de creștere ori au o altă cauză, mai puțin inofensivă. De regulă, se recomandă consultarea unui specialist atunci când durerile:

  • sunt persistente;
  • nu dispar dimineața;
  • sunt atât de severe încât interferează cu activitățile normale ale copilului;
  • sunt localizate la nivelul articulațiilor, nu al mușchilor.[2]

Mergi la medic dacă durerile apar după un traumatism ori dacă sunt însoțite de simptome precum:

  • febră;
  • pierderea apetitului;
  • șchiopătat sau dificultăți de mers;
  • durere localizată la nivelul unui singur picior;
  • eczemă;
  • articulații umflate, calde;
  • oboseală;
  • stare de slăbiciune;
  • pierdere în greutate.

Simptome precum cele enumerate mai sus nu pot fi puse pe seama durerilor de creștere. Pentru a afla cauza lor, este necesară efectuarea unui consult de specialitate.[2][3]

Este important de reținut faptul că durerile de creștere sunt comune la copii și, de obicei, nu necesită tratament medical. Cu toate acestea, dacă ele te îngrijorează ori dacă persistă sau se agravează, poți consulta oricând un specialist pentru a te asigura că nu au alte cauze. Fă acest lucru și dacă sunt însoțite și de alte simptome decât cele asociate în mod normal cu acest tip de dureri.

 

Bibliografie:

  1. „Growing Pains in Kids: Causes & Symptoms”, Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/13019-growing-pains. Accessed 26 June 2023.
  2. „Growing Pains – Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/growing-pains/symptoms-causes/syc-20354349. Accessed 26 June 2023.
  3. Miller, Kelli. „Growing Pains”, WebMD, 8 Dec. 2022, www.webmd.com/children/guide/growing-pains. Accessed 26 June 2023.