Două tezaure monetare au fost descoperite la Vâlcea


Două descoperiri întâmplătoare, de tezaure monetare, au fost descoperite în această vară în judeţul Vâlcea. Unul dintre ele se află la Muzeul Judeţean Vâlcea şi celălalt la Muzeul Naţional de Istorie a României

„Mai întâi, a fost scos la iveală un tezaur ce cuprinde 99 de monede austriece, cu prilejul lucrărilor de restaurare/conservare la bisericuţa de lemn cu hramul „Buna Vestire” şi „Sf. Voievozi” din satul Urşi, comuna Popeşti, obiectiv aflat în lista monumentelor istorice.

O altă descoperire, şi cea mai importantă, este cea din localitatea vâlceană Goleşti. În ziua de duminică, 1 septembrie, un localnic a detectat o comoară ascunsă în urmă cu sute de ani. Tezaur monetar care cântăreşte aproape 55 de kilograme datează din prima jumătate a secolului al XV-lea. Inventarul arheologic cuprinde 48.000 de aspri turceşti, din timpul domniei sultanului Murad II (1421 – 1451), tatăl celebrului Mehmed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului.

Din motive pecuniare, descoperitorul a preferat să treacă peste autorităţile locale care au atribuţii în acest domeniu şi i-a anunţat pe specialiştii Muzeului Naţional de Istorie a României care au luat tezaurul la Bucureşti. Monedele se află în acest moment în custodia muzeului naţional, care se ocupă de identificarea, analizarea şi de inventarierea lor.

Asprul este o monedă turcească din argint (ackhe), una din cele mai răspândite emisiuni din Imperiul Otoman, datorită calităţii metalului preţios şi a faptului că era banul cu care se plăteau soldele şi astfel a fost impus ca monedă de calcul. A circulat în Ţările Române începând cu secolul XV până la începutul secolul XIX.

Acesta reprezintă cel mai mare tezaur monetar recuperat până acum, pe teritoriul Româ­niei şi ajuns într-o colecţie publică şi o mare valoare de patrimoniu cultural naţio­nal”, ne-a declarat dr. Florin Epure, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Vâlcea.