Deputatul Cristinel Marian ia atitudine în cazul celor 1.000 de turişti români afectaţi de inundaţii în Bulgaria


Unul dintre locurile favorite ale românilor pentru petrecerea vacanţelor şi concediilor s-a transformat, zilele acestea, într-un adevărat coşmar. Ploile torenţiale şi revărsarea apelor unui râu din zona oraşului bulgar Varna, port la Marea Neagră, au făcut prăpăd într-o zonă foarte îndrăgită şi căutată de către turiştii români. Staţiunea Albena s-a numărat printre cele mai afectate, mii de turişti de diferite naţionalităţi rămânând captivi în stabilimentele în care erau cazaţi, ei având şi maşinile avariate din cauza apelor revărsate şi a mâlului depus. Dintre aceştia, aproximativ 1.000 sunt de naţionalitate română. Problemele au luat prin surprindere oficialii Ministerului Afacerilor Externe, care s-au mişcat destul de lent până a reuşi să pună la dispoziţia românilor afectaţi de inundaţii în Bulgaria sau a rudelor acestora fie şi un simplu de număr de telefon. Ce să mai vorbim despre un ajutor concret, format din personal care să fie deplasat în zona oraşului Varna pentru a-i sprijini în mod direct pe turiştii români. Colac peste pupăză, din primele informaţii, se pare că autorităţile din ţara vecină au reuşit să ducă o parte a turiştilor în locuri sigure în timp util însă au ţinut cont de naţionalitatea acestora, germanii şi ruşii fiind primii salvaţi. Iar românii… evident ultimii! De parcă nu din agoniseala compatrioţilor noştri s-au îmbogăţit hotelierii din ţara vecină.

Faţă de toată această întâmplare, desprinsă parcă dintr-un vis urât, un deputat vâlcean a luat atitudine. Ion Cristinel Marian, reprezentantul Colegiului Drăgăşani în Parlamentul României, ne-a declarat: „Bulgaria este una dintre destinaţiile favorite ale românilor. Nu se poate ca Guvernul României, în frunte cu prim-ministrul Victor Ponta, să fie atât de indiferent la problemele de viaţă şi de moarte în cazul a peste 1.000 cetăţeni ai acestei ţări! Mi se pare de neconceput! Să nu uităm că, tot în acea zonă, peste 10 persoane au murit! Din fericire, şi trebuie să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru asta, niciun român nu figurează pe acea listă. Dar dacă se întâmpla o asemenea tragedie? Cine îşi asuma răspunderea!? Când am auzit nu mi-a venit să cred. Guvernul, dar şi alte instituţii cu atribuţiuni în acest domeniu, ar fi trebuit să reacţioneze mult mai repede. Nu după atâta timp, în care li se puteau întâmpla cine ştie câte nenorociri celor peste 1.000 de turişti români din Albena. Nu mai vorbesc de faptul că ei au fost cei mai rău trataţi şi au fost discriminaţi de cei care puteau să îi ajute din Bulgaria. Ministerul Turismului trebuia să apară rapid cu un comunicat de presă pentru a informa populaţia în privinţa condiţiilor existente în staţiunea Albena, trebuia pus la dispoziţie aproape instant un număr de telefon. Astfel, orice turist care urma să plece în concediu pe litoralul bulgăresc al Mării Negre ar fi putut să ştie din timp la ce să se aştepte, poate unii chiar renunţau la bilete pentru a nu îşi pune vieţile în pericol. Sau poate amânau concediile cu câteva zile. Se puteau găsi soluţii viabile. În fine, părerea mea este că Guvernul ar trebui să formeze o comisie care să se deplaseze de urgenţă în Bulgaria. Mă gândesc şi sper că nu se aşteaptă retragerea apelor, iar apoi să apară tot felul de „salvatori” care să se ducă în Bulgaria doar pentru a face poze cu turiştii. Orice măsură trebuie luată la timpul ei!”

Şi pentru că tot aminteam de acel număr de telefon pus la dispoziţie de către MAE, cu destulă întârziere, îl facem şi noi public în speranţa că va fi de folos cuiva. Acesta este: 00359.879.440.758.