DECIZIE (POSIBIL) DISCRIMINATORIE a Ministerului Sportului: echipele din țară trebuie să folosească în orice meci cel puțin 40% DIN JUCĂTORI DE NAȚIONALITATE ROMÂNĂ!


Carol-Eduard Novak, șeful sportului românesc, a emis joi, 7 iulie 2022, cu autoritatea de care dispune, un ordin de ministru prin care, începând cu sezonul 2022/2023, toate echipele participante în sporturi/ întreceri naționale trebuie să folosească în orice moment al desfășurării unei competiții cel puțin 40% dintre sportivi de naționalitate română.
Această decizie este posibil să aibă caracter discriminatoriu, așa cum au arătat deja unii oameni din sport, care au anunțat că, după ce se vor consulta cu avocați, intenționează să conteste noile prevederi la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Ordinul este cu atât mai ciudat cu cât, în unele sporturi, sezonul 2022/2023 este aproape ca și început; deci nu există termen acordat conducătorilor cluburilor pentru a se conforma prevederilor acestui ordin de ministru!

Care sunt rațiunile introducerii unor astfel de măsuri?

Potrivit Ministerului Sportului, acest Ordin de ministru a fost necesar pentru susținerea sportului de performanță și a sportivilor români. Ducerea la îndeplinire a prevederilor din ordin se vor realiza de către federațiile sportive naționale, prin statutele și regulamentele proprii (care, cu acest prilej, trebuie modificate).

Eduard Novak: „Este o decizie care va ajuta echipele naționale ale României la sporturile de echipă”

Prin intermediul paginii sale de socializare, ministrul Sportului, Carol-Eduard Novak, a oferit mai multe explicații privitoare la motivele care, în urma consultărilor cu mai mulți oameni reprezentativi din sportul românesc, l-au determinat să adopte aceste prevederi, care aduc, iată, destule restricții pentru echipele de club din România care se bazau pe aportul străinilor.
„După ce m-am sfătuit cu toate federațiile sportive, am emis un Ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanță români la nivel de seniori și juniori la toate competițiile sportive naționale oficiale. Astfel, începând cu sezonul competițional 2022/2023, această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă Deci, minimum 40% dintre sportivii prezenți pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români. Iar federațiile sportive naționale au obligația să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranță echipele naționale ale României la sporturile de echipă. Mulțumesc tuturor federațiilor pentru susținerea acestei decizii și le doresc succes în implementarea ei”, a tastat Eduard Novak pe pagina sa de socializare.

Situația echipelor din Vâlcea

La nivelul județului nostru, în competițiile de seniori, doar trei echipe vor trebui să respecte această regulă. Este vorba despre SCM Râmnicu Vâlcea – care evoluează în Liga Florilor de handbal feminin și de Viitorul Dăești și Cozia Călimănești – care evoluează în Liga a III-a de fotbal. Conform Ordinului de ministru recent emis, la handbal, o echipă trebuie să aibă întotdeauna cel puțin trei jucătoare de naționalitate română. La fotbal, tot respectând prevederile Ordinului, un club trebuie să aibă întotdeauna cel puțin cinci jucători români.
În privința celor două cluburi fotbalistice, oficialii de la Viitorul Dăești și Cozia Călimănești nu trebuie să își facă griji. Sunt prea puțini străini în fotbalul vâlcean, astfel încât prevederile Ordinului de ministru să nu poate fi respectate! 😀
La echipa de handbal prevederile noului Ordin de ministru fac destul de critică situația. SCM Râmnicu Vâlcea are în lot mai mult de trei handbaliste de naționalitate română (adică minimul necesar) însă, prin configurația posturilor pe care ele evoluează, este greu de crezut că antrenorul Bent Dahl poate găsi prea ușor o formulă optimă doar bazându-se pe lotul de care dispune acum. Probabil se impune aducerea de urgență a două jucătoare românce!