Datele statistice confirmă performanţele guvernamentale: Experţii europeni n-au „orbul găinilor”


Managerul general al Băncii Uni Credit Group, Federico Ghizzoni, una dintre cele mai puternice conglomerări bancare din Europa, nu este omul care să se joace cu vorbele, iar aprecierile sale se bazează strict pe analize şi adevăruri clare, incontestabile. Şi, iată la ce concluzii a ajuns el despre actuala economie românească: „România stă mai bine decât m-aş fi gândit, se simte un echilibru pozitiv pe care este greu să-l regăseşti în multe alte părţi ale Europei, este clar că răul a rămas în urmă şi că aici este un loc bun pentru business. Azi, în România, este o atmosferă foarte echilibrată, un loc pentru business”.

Nu suntem în faţa unor aprecieri flatante. Ele îşi au temeiul pe rezultatele de excepţie ale economiei româneşti înregistrate în anul trecut când, de exemplu, pentru prima dată în ultimul sfert de secol, valoarea exporturilor numai la produse agro-alimentare (5,09 miliarde euro) a depăşit valoarea importurilor (4,77 miliarde euro) sau când deficitul comercial total al României a scăzut cu 41,3 % faţă de 2012, ceea ce a reprezentat un maxim istoric. De altfel, în toate forumurile europene s-a apreciat că redresarea economică reuşită de Guvernul Ponta în România anului 2013 a fost un eveniment istoric la nivelul Uniunii Europene. Semnificativ şi important este faptul că trendul din 2013 este urmărit cu aceeaşi atenţie, preocupare şi expertiză de Executivul premierului Victor Ponta şi în acest an. Stau mărturie datele statistice ale primei părţi din acest an când veniturile bugetului consolidat s-au menţinut pe o creştere lunară de 10%, investiţiile străine au sporit cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, exporturile cu 6%, iar inflaţia nu a sărit peste 1,5 mergând constant dintr-un minim istoric în altul.

După ce, în 2013, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8%, atingând vârful ultimilor 4 ani, în primele luni ale anului 2014 aceleaşi investiţii străine au totalizat 282 milioane euro, cu un salt de 35,6% faţă de perioada similară a anului precedent. Ne aflăm, deci, în faţa unor creşteri economice evidente, fapte ce confirmă calitatea deciziilor luate de Guvernul condus de către Victor Ponta, în deplină consonanţă, ba chiar precedând evoluţia pieţei şi politicilor publice europene şi internaţionale. Continuarea acestui drum este o preocupare constantă a Executivului de la Bucureşti, motiv pentru care se ia deja în consideraţie ca, până în 2020 fondurile europene structurale şi de coeziune să fie în cea mai mare parte direcţionate spre infrastructură, spre mediu şi dezvoltarea industriei mici şi mijlocii ca motor al dezvoltării generale. Ţintele declarate ale Guvernului Ponta au in vedere alocarea a 5,7 miliarde euro pentru infrastructura de transport, 3 miliarde euro pentru mediu, 270 milioane euro vor avea ca destinaţie efiecienţa energetică, pentru programele de angajare a tinerilor şi şomerilor este prevăzută suma de un miliard de euro, pentru dezvoltarea IMM-urilor şi parcurilor tehnologice – 800 milioane euro şi aşa mai departe.

Între cele mai recente şi curajoase măsuri luate de Executivul condus de Victor Ponta se numără şi decizia privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit care a intrat deja în vigoare de la 1 iulie a.c. Această nouă facilitate vizează producţia şi achiziţia de maşini, utilaje, instalaţii şi alte echipamente tehnologice urmând ca ea să se extindă şi în zona construcţiilor, infrastructurii etc., precum şi la aplicarea unor programe care generează locuri de muncă. Abuzul de cifre şi date statistice la care am apelat îl motivez prin faptul că numai pe baza lor, cu absolută concreteţe, pot demonta criticile sterile venite din partea forţelor politice din opoziţie care, asemenea moralei din fabula „Vulpea şi strugurii”, răstălmăceşte şi neagă realităţi pe care este incapabilă să le atingă.

dr. ing. Ion Cîlea, preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD