Daniela Oteșanu a primit răspuns de la Ministerul Finanțelor. CARE ESTE SITUAȚIA PROGRAMELOR operate de Fondul de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii?


La finalul lunii iunie, prin intermediul ziarului nostru vă informam că Daniela Oteșanu, deputat de Vâlcea, adresase o interpelare către conducerea Ministerului de Finanțe prin care solicita informații cu privire la „Situația programelor operate de Fondul de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii”. Întrebarea nu a «picat» probabil tocmai bine pentru oficialii acestui minister deoarece este cunoscut că, în derularea acestor programe operate de FNGCIMM, există unele întârzieri față de calendarul stabilit inițial. Faptul că întrebarea nu a «picat» bine se vede și în raspunsul primit de către reprezentanta județului nostru în Camera Deputaților, răspuns care conține mai multe expresii de genul: „Ministerul Finanțelor analizează”, „în perioada imediat următoare”, „să se ia o decizie”, „schema de ajutor de stat a fost prelungită” etc.
Totuși, obligat fiind prin lege să ofere un răspuns, Ministerul Finanțelor a răspuns, către finalul lunii iulie, întrebării care fusese transmisă pe 29 iunie 2023. În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva dintre fragmentele importante ale răspunsului pe care Daniela Oteșanu l-a primit de la Ministerul Finanțelor:
„Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 99/2022, cu modificările și completările ulterioare, a fost elaborată în baza cadrului temporar de criză, adoptat de către Comisia Europeană în circumstanțele excepționale create de manifestarea la nivel global a efectelor generate de criza provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv ajutor de stat sub forma garanțiilor și creditelor cu dobândă finanțată de la bugetul de stat, care să permită accesul la lichiditate companiilor afectate direct sau indirect de efectele invaziei, inclusiv cele generate de sancțiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană și partenerii săi internaționali. (…) Schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS a fost prelungită până în data de 31 decembrie 2023”;
„Plafonul de garanții care pot fi acordate pe întreaga perioadă de valabilitate a schemei de ajutor de stat asociate programului IMM INVEST PLUS este în sumă totală de 20,25 miliarde lei, din care 11,96 miliarde lei pentru anul 2023 și se alocă prin intermediul fondurilor de garantare mandatate. Plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate de către FNGCIMM în numele și în contul statului, în anul 2023, în cadrul componentelor administrate de către acest Fond de garantare este în sumă totală de 6,22 miliarde lei”;
„Referitor la posibilitatea suplimentării plafonului de garantare alocat FNGCIMM pentru componentele administrate de către acest Fond de garantare în cadrul Schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS, prin realocarea din plafoanele disponibile neutilizate ale FGCR și FRC, vă comunicăm faptul că Ministerul Finanțelor analizează în prezent această posibilitate, urmând ca, în perioada imediat următoare, să ia o decizie în acest sens”.