Creşte venitul minim garantat


Un comunicat oficial de presă anunţă că Executivul a aprobat proiectul de Ordo­nanță de urgență a Guvernului pentru mo­di­ficarea Legii nr.416/2001 privind venitul mi­nim garantat, cu modificările și com­pletările ulterioare și a Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată.

„Așa cum s-a stabilit în cadrul acor­durilor încheiate cu Fondul Monetar Inter­național și celelalte instituții participante la susținerea financiară a României, precum și în baza prevederilor documentelor Uniu­nii Europene, în România se trece la libe­ralizarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale. În acest context, se pune problema instituirii unor măsuri de protecție socială acordate clienților (consumatorilor) vulne­ra­bili, măsuri ce ar urma să fie stabilite prin lege și acordate de Ministerul Muncii, Fa­miliei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Conform obligațiilor asumate de Ro­mâ­nia în documentele semnate cu FMI, BM și CE, măsurile de protecție vor lua în considerare creșterile de prețuri la energie electrică și gaze naturale din perioada imediat următoare.

Având în vedere faptul că unul dintre principiile definite de Legea asistenței so­ciale nr.292/2011 este focalizarea, potrivit căreia măsurile de asistență socială se adresează celor mai vulnerabile categorii de persoane, precum și faptul că această lege definește grupul vulnerabil ca fiind persoane sau familii care sunt în risc de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a ne­voi­lor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri sau de alcool ori a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economică şi socială, se impune ca grup țintă al acestor măsuri de protecție beneficiarii ajutorului social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat și beneficiarii alocației pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr.277/2010.

Reglementările cuprinse în proiectul de act normativ privesc următoarele: Ma­jo­rarea nivelului venitului minim garantat cu 8,5% începând cu drepturile aferente lu­nii iulie 2013 și cu 4,5% începând cu drep­tu­rile aferente lunii ianuarie 2014; Majora­rea limitei de venituri până la care se acor­dă alocația pentru susținerea familiei de la 370 lei/membru de familie la 530 lei/mem­bru de familie, cu menținerea a două intervale de venituri 0 – 200 lei/persoană și 201 lei/per­soa­nă – 530 lei/persoană și a cuantumului alocației cu 30%, începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013; Pentru persoa­ne­le/familiile cu drepturi de ajutor social stabilite anterior lunii iulie 2013, respectiv lunii decembrie 2013 au fost prevăzute măsuri tranzitorii constând în acordarea și a diferenței de sume dintre noul nivel al venitului minim garantat și nivelul prevăzut anterior.

Odată cu aplicarea noilor măsuri se prevede pentru anul 2013 o creștere cu 30% a numărului de beneficiari de ajutor so­cial și cu 45% a numărului de beneficiari de alocație pentru susținerea familiei. Efortul bugetar suplimentar necesar pentru anul 2013 ca urmare a aplicării noilor mă­suri este de 197,3 mil. lei. În bugetul MMFPSPV sunt deja aprobate 100 mili­oa­ne lei cu destinația de măsuri de sprijin pen­tru categoriile vulnerabile din sistemul de energie electrică și gaze naturale. Prin ur­mare, suma suplimentară necesară pen­tru plata integrală a drepturilor re­gle­mentate prin prezenta ordonanță de ur­gență este de 97,3 mil. lei”, se menţionează în document.