Corectarea declaraţiilor fiscale


finante_sediuDirecţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea informează că, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 137/29.02.2012 a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr. 144, prin care a fost aprobată procedura de îndreptare a erorilor materiale cuprinse în declaraţiile fiscale ca urmare a depunerii unei declaraţii rectificative.

În articolul de mai jos prezentăm, în sinteză, procedura aplicabilă în situaţia în care contribuabilii corectează declaraţiile fiscale prin depunerea de declaraţii fiscale rectificative cu suplimentarea sau diminuarea obligaţiei fiscale declarate iniţial organul fiscal competent având obligaţia să efectueze corectarea evidenţei fiscale.

1. Corectare în sensul diminuării obligaţiei fiscale

În situaţia depunerii de către con­tri­buabili a unei declaraţii rectificat­i­ve cu diminuare de obligaţie fiscală, dobânzile şi penalităţile de întârziere se datorează numai pentru suma re­zultată după corectare sau modificare, începând cu ziua imediat următoare scadenţei obligaţiei fiscale şi până la data stingerii acesteia inclusiv.

Pentru diferenţele de obligaţii fiscale accesorii stabilite în urma recalculării obligaţiilor fiscale accesorii ca urmare a reanalizării stingerilor se întocmeşte “Decizia de impunere pri­vind obligaţiile fiscale accesorii sta­bi­lite în urma îndreptării erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de către contribuabil a unei declaraţii fiscale rectificative” care se comunică contribuabilului conform art. 44 din Codul de procedură fiscală.

Dacă după îndreptarea erorilor materiale şi efectuarea operaţiunilor de corecţie în evidenţa fiscală, rezultă sume achitate în plus aferente obli­gaţiei fiscale rectificate, acestea se pot compensa din oficiu sau la cerere, cu alte obligaţii fiscale neachitate astfel:

– pentru obligaţiile fiscale născute anterior datei la care a fost depusă declaraţia fiscală rectificativă, data stingerii prin compensare este data depunerii la organul fiscal a declaraţiei fiscale rectificative;

– pentru obligaţiile fiscale născute ulterior datei la care a fost depusă declaraţia fiscală rectificativă, data stingerii prin compensare este, pentru fiecare obligaţie fiscală, data sca­den­ţei acesteia.

2. Corectare în sensul suplimentării obligaţiei fiscale

În situaţia depunerii de către contribuabili a unei declaraţii rectifi­ca­tive cu suplimentare de obligaţie fis­cală, dobânzile şi penalităţile de întâr­ziere se datorează şi se calculează începând cu ziua imediat următoare scadenţei obligaţiei fiscale pentru care s-a stabilit diferenţa şi până la data stingerii acesteia inclusiv.

Diferenţele de obligaţii fiscale accesorii stabilite în urma recalculării acestora ca urmare a reanalizării stin­gerii obligaţiilor fiscale se individua­li­zează în “Decizia de impunere privind obligaţiile fiscale accesorii stabilite în urma îndreptării erorilor cuprinse în declaraţiile fiscale în cazul depunerii de către contribuabil a unei declaraţii fiscale rectificative” care se comunică contribuabilului conform art. 44 din Codul de Procedură Fiscală.

Pentru obligaţiile fiscale de plată cuprinse în Decizia de impunere men­ţionată termenul de plată este stabilit în funcţie de data comunicării deciziei, astfel:

– până la data de 5 a lunii urmă­toare, când data comunicării deciziei este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună;

– până la data de 20 a lunii următoare, când data comunicării deci­ziei este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună.