Consultare publică pentru reducerea gazelor fluorurate


Giosan-Lidia03• Comisia Europeană a lansat o consultare publică pe marginea consolidării măsurilor UE de reducere a emisiilor de gaze fluorurate – un grup de gaze industriale care contribuie extrem de mult la încălzirea globală • analiza Comisiei concluzionează că regulamentul existent al UE privind gazele fluorurate („gaze F”) are un impact semnificativ dar că, în lipsa unor măsuri suplimentare, se preconizează că emisiile de gaze F vor rămâne pe termen lung la nivelurile actuale

Enterprise Europe Network anunţă că analiza identifică posibilităţi ample de reducere suplimentară şi în mod rentabil a emisiilor, în special datorită fezabilităţii din ce în ce mai mari a înlocuirii, în mai multe sectoare, a gazelor F cu alternative care contribuie mai puţin sau deloc la schimbările climatice. Conform analizei, UE ar putea elimina până la două treimi din emisiile actuale de gaze fluorurate până în 2030. Consultarea se desfăşoară până la 19 decembrie 2011 şi se adresează tuturor părţilor interesate. Opţiunile de politică posibile care fac obiectul consultării includ noi acorduri voluntare, interdicţii pentru noile produse şi echipamente şi instituirea unei scheme de eliminare treptată a introducerii HFC-urilor pe piaţa UE.

„Analiza Comisiei cu privire la regulamentul din 2006 privind gazele F arată că această măsură, împreună cu o directivă paralelă care reglementează utilizarea gazelor fluorurate în aparatele mobile de aer condiţionat contribuie deja la realizarea obiectivelor de reducere a emisiilor pe care şi le-au asumat UE şi statele membre în cadrul Protocolului de la Kyoto .Se aşteaptă ca această politică să prevină aproape jumătate din emisiile proiectate de gaze F până în 2050, dacă deficienţele de implementare şi apli­care a lor sunt corectate. Însă, în pofida acestor impac­turi semnificative ale legislaţiei actuale, se preconizează că emisiile totale de gaze F nu vor scădea pe termen lung în comparaţie cu nivelul din prezent. Aceasta se datorează faptului că sunt folosite într-un număr din ce în ce mai mare de aparate, precum aparatele de aer condiţionat şi aparatele frigorifice. Acestea se numără însă printre sec­toa­rele în care devine din ce în ce mai fezabilă utilizarea de alternative. În prezent, gazele F sunt responsabile pen­tru circa 2% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. Stabilizarea emisiilor de gaze F la nivelurile actuale, fără adoptarea unor măsuri suplimentare, înseamnă că impac­tul lor ar putea creşte considerabil în viitor. Gazele cu efect de seră care fac obiectul Protocolului de la Kyoto cuprind trei „familii” de gaze fluorurate: hidrofluorocarburi (HFC-uri), perfluorocarburi (PFC-uri) şi hexafluorura de sulf (SF6). Per tonă, contribuţia gazelor F individuale la încăl­zirea globală este de 140 – 23 900 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon (CO2), cel mai răspândit gaz cu efect de seră.

Gazele F sunt folosite din ce în ce mai mult într-o serie de aplicaţii industriale, între care sistemele de aer con­diţionat (HFC-uri), sistemele frigorifice şi sistemele de stin­gere a incendiilor (HFC-uri şi PFC-uri), produsele electro­nice, producţia de medicamente şi cosmetice (PFC-uri), pre­cum şi producţia de magneziu şi aluminiu şi comuta­toa­rele de înaltă tensiune (SF6). În decursul anului 2006, au fost adoptate două acte legislative separate, care aveau ca scop inversarea acestei tendinţe pentru a ajuta UE şi statele membre să îşi îndeplinească obiectivele legate de emisii asumate în cadrul Protocolului de la Kyoto.

Directiva 2006/40/CE („Directiva MAC”) are ca obiect aparatele mobile de aer condiţionat, interzicând utilizarea, începând cu 2011, a gazelor F cu potenţial sporit de încăl­zire globală.

Regulamentul (CE) nr. 842/2006 („Regulamentul pri­vind gazele F”) se referă la anumite gaze F din alte apli­caţii, concentrându-se asupra principalelor aplicaţii staţio­nare precum cele frigorifice şi de aer condiţionat. Dispo­zi­ţiile sale au ca scop prevenirea scurgerilor din echi­pa­mentele care conţin astfel de gaze. Spre deosebire de Directiva MAC, regulamentul include doar câteva restricţii cu privire la utilizarea gazelor F.