Colţul liric


Colţul liric – rubrica noastră săptămânală de joia, din pagina a 4-a – s-a născut din dorinţa cititorilor iubitori de frumos şi poezie. Ea se adresează, indiferent de vârstă şi statut, tuturor celor ce pot răspunde cu o metaforă la butoniera unui vers. Chiar şi într-un cotidian (poate cu atât mai mult!) versurile publicate intră într-un duet firesc cu cititorul dornic, din când în când, să-şi bucure sufletul cu o adiere de frumos.

Veghe

Valeriu Marius Ciungan

eşti tu aceea care-n ruga nopţii tainic îmi veghezi tăcerea

sunt singur rătăcesc cărarea-ntre pământ şi stele

sunt singur ispăşesc păcatul, îmi petrec durerea

’napoi în trup, din trup ’napoi în suflet, spre-ale mele tăceri,

credeam că îmi veghezi tăcerea ,o ocroteşti de zvârcolirea nopţii

şi căutând lumina am ajuns târziu şi obosit prin asfinţit în noapte

sunt singur şi frumos îmi ispăşesc păcatul , îmi petrec durerea

din trup în suflet, din suflet înapoi în trup ,  în dulci păcate

şi aş fi vrut să mă răscumperi-n seara de iubire

poate în dimineaţa parfumului tăcut şi desuet de seară

eşti tu aceea ce îmi spovedeşti , ce îmi asculţi tăcerea

dimineţii

şi-ai vrea să fie dimineaţa

seară?

şi seara dimineaţă

şi dimineaţa seară

iară?

VALERIU MARIUS CIUNGAN, poet. S-a născut la 16 mai 1965, la Craiova, din părinţi ardeleni: mama – Paraschiva, fiind născută în Orlat, judeţul Sibiu, iar tata-Valer, născut in Gârbova de Sus, judeţul Alba. A absolvit liceul ,,Nicolae Titulescu” din Craiova în anul 1983 și Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Craiova, în anul 1988.

Lucrează pe funcţia de consilier clienţi în cadrul Băncii Comerciale Române, Sucursala Mediaş, începând cu anul 1990.

Este căsătorit cu Liliana Ciungan.  Au doi băieţi, ambii studenți: Andrei este la Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” din  Bucureşti,  secţia Restaurare –  Conservare de la Sibiu, iar  Radu, la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca.

Valeriu Marius Ciungan a debutat editorial în 2008, cu volumul „Poveste de toamnă”, la Editura „Bioflux”, Cluj-Napoca;  reeditarea volumului (ediţia a II-a, în 2009);  lansarea volumului a avut loc în 8 martie 2009. În  2009, îi apare volumul „Haina de molton” la aceeaşi editură.  Peste doi ani, în iunie 2011, iese de sub tipar al treilea volum al său de poezie,  „Oameni în pardesie”, la aceeași editură,  „Bioflux” din Cluj-Napoca.

În revista „Tribuna” din Cluj-Napoca, în nr. 203, 16-28 februarie 2011, i se publică poeziile „Oameni în pardesie”, „Masca de chiuvetă” şi „Menuet”, din volumul „Oameni în pardesie”, în curs de apariţie pe atunci, cu o scurtă considerație critică din partea  poetului Ştefan Manasia: „Sunt OK fluxul domestic, curgerea narativă a textelor, nostalgia, beat-ul americănesc; sunt mai puţin OK discursul încântat de sine şi derapajul în  tardomodernism din câteva strofe”.

Alte apariţii în reviste literare: Tribuna,Timpul,  Poesis, Familia, Discobolul, Hyperion, Oglinda literară, Boema, Mişcarea literară, Aisberg, Ardealul literar, Cenaclul de la Păltiniş, Algoritm literar, Zeit,  Melidonium, Climate literare, Constelaţii Diamantine, Revista Noua, Conexiuni, Litere, Dunărea de jos.

Au apărut cronici despre volumul ,,Oameni în pardesie” în revistele literare Timpul, Cenaclul de la Păltiniş, Boema,Viaţa Transilvaniei, Cafeneaua Literară, Oglinda Literară, Climate literare, Răsunetul, Algoritm literar. Aprecieri despre poeziile ce fac parte din  volumul în curs de apariţie ,,Sisif pe casa scărilor” au apărut deja în revistele Litere şi Armonii literare.

Poetul este inclus în lucrarea bio-bibliografică „Profiluri medieşene”, de Gheorghe Buşoiu şi Lucian Giura (Sibiu – 2011). Această carte, de remarcat,  cuprinde informaţii legate de viaţa şi activitatea unor reprezentanţi de seamă ai societăţii medieşene din toate timpurile.

Premiul Iustinian Petrescu al editurii Bioflux 2008 pentru volumul” Poveste de toamnă”.

Poetul  Valeriu Marius Ciungan a fost distins cu  Premiul „Iustinian Petrescu” al editurii Bioflux, în anii 2008, 2009 și 2011, pentru volumele de versuri „Poveste de toamnă”, respectiv „Haina de monton” și „Oameni în pardesie”. De asemenea, i s-a  atribuit  Premiul I la concursul de literatură al revistei „Conexiuni” – Bistriţa, în anul  2012. L-am propus la rubrica noastră „Colțul liric” pentru originalitatea stilului său. Poetul izbutește să redea un vers viguros și sonor, prin variate mijloace de expresie, produsul unei sensibilități firești, nicidecum savante, El mlădiază limba poetică, adăugând-o unui ritm original.