
CN „Alexandru Lahovari” – 125 de ani de succes!
• clasa de informatică, prima înființată în Oltenia, ajunge la „borna” 30
Bucurându-se de un mare prestigiu la nivelul întregii țări, Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea sărbătorește 125 de ani de la înființare. Chiar dacă timpul a trecut, renumita instituție de învățământ rămâne unul dintre simbolurile județului nostru indiferent de domeniul de activitate la care facem referire. Și dacă tot vorbim despre aniversări, ar mai fi de amintit și faptul că prima clasă de informatică din Oltenia a fost înființată tot la Colegiul „Alexandru Lahovari”. Debutul învățământului vâlcean în acest domeniu de mare importanță se făcea în anul 1986.
Gheorghe Bratu: „În țară mai este nevoie de 100.000 de informaticieni! Vâlcea se poate dezvolta prin oamenii care practică această meserie”
Recent, cu prilejul unei conferințe de presă, un renumit cadru didactic a oferit câteva declarații pe aceste teme. Este vorba despre Gheorghe Bratu, profesor de matematică și informatică. El a spus că susține ideea dublării numărului claselor de informatică din județ, dar și crearea unui liceu cu profil strict axat pe studierea acestui domeniu.
„Vreau să amintesc o chestiune de suflet. Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la înființarea Colegiul Național Alexandru Lahovari. Și, de asemenea, 30 de ani de când a fost înființată prima clasă de informatică în județul Vâlcea și în toate județele Olteniei. Șansa Vâlcii este aceea de a dezvolta capacitățile educaționale în acest domeniu. În momentul de față, la nivel național, peste 100.000 de specialiști lucrează în domeniul informaticii. Și mai este nevoie de încă 100.000! Susțin ideea dublării numărului claselor de informatică în județul Vâlcea și, dacă este posibil, unul dintre cele două colegii, Alexandru Lahovari sau Mircea cel Bătrân, să fie transformat în liceu de informatică. Viitorul copiilor noștri va fi strâns legat de această profesie. (…) Este un domeniu la care țin fiindcă eu l-am adus în Râmnicu Vâlcea și care cred că va putea să sprijine ieșirea orașului nostru și a județul din situația nu tocmai fericită în care se află”, a declarat profesorul Gheorghe Bratu.