Clubul Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea, un etalon al sportului judeţean


Săptămâna trecută, cu câteva zile înaintea Paştelui, la solicitarea noastră, directorul CSŞ Râmnicu Vâlcea, Nicolae Bugheanu, a avut bunăvoinţa de a ne prezenta un bilanţ al instituţiei pe care o conduce, aferent ultimelor opt luni (septembrie 2012 – aprilie 2013), perioadă în care s-a ocupat de managementul acestui club. Astfel, am aflat că în cadrul clubului vâlcean funcţionează şapte secţii sportive, ce reunesc peste 400 de sportivi, împărţiţi în 19 grupe de începători, 4 de avansaţi şi 6 de performanţă. În continuare, facem o scurtă trecere în revistă a activităţii celor şapte secţii, privind numărul sportivilor legitimaţi, antrenorii şi performanţele obţinute:

Baschet: Manuela Cornea (şef de catedră), Ion Popescu, Dana Zamfir şi Luiza Voinea (antrenori). În cadrul acestei secţii activează cei mai mulţi sportivi, fiind legitimaţi 152 elevi (feminin şi masculin), în 8 grupe de începători şi 2 de performanţă. Cele mai importante rezultate obţinute, în ultimele opt luni, sunt reprezentate de cucerirea unei medalii de argint la nivel naţional (feminin) şi promovarea din Liga I în Liga Naţională (tot la feminin). Referitor la ultimul rezultat amintit, directorul Bugheanu a declarat că şi-ar dori foarte mult ca CSŞ să activeze pe prima „scenă” a baschetului românesc, însă acest lucru va fi posibil numai în cazul în care, până în vară, se vor găsi sponsori care să vină alături de echipă, date fiind costurile pe care le generează prezenţa într-un campionat de anvergură naţională, costuri pe care CSŞ nu le poate suporta integral din bugetul propriu.

Box: Marius Băluţă (antrenor), 20 de sportivi, 2 grupe (începători şi avansaţi). Directorul Bugheanu s-a arătat foarte încântat de rezultatele acestei secţii, care în luna aprilie, prin sportivul Adrian Mihai, a câştigat Cupa României la tineret, iar tot acest boxer, alături de Andrei Udubaşa, este component al lotului naţional de tineret. De asemenea, directorul CSŞ ne-a mai declarat că această secţie a fost cea mai mare surpriză plăcută, însuşi preşedintele Federaţiei Române de Box, fostul campion mondial Leonard Doroftei, aducând mulţumiri clubului pentru modul impecabil în care a fost organizată una dintre etapele Cupei României, cea găzduită la Horezu. Şi pentru a nu-i omite şi pe alţi boxeri cu care CSŞ Rm. Vâlcea se poate mândri, despre care directorul Bugheanu a avut numai cuvinte de laudă, îi amintim pe sportivii Giuliano Obadă şi Roberto Pletea.

Lupte greco-romane: Ilie Lupu şi Cornel Lupu (antrenori), 42 de sportivi. Această secţie a avut o serie de rezultate pozitive la nivel naţional şi internaţional. Sportivul Alexandru Măndică a fost cooptat în Centrul Olimpic din Bucureşti, el fiind component de bază al echipei naţionale, alături de care a obţinut un loc I în cadrul unui turneu internaţional. De asemenea, prin sportivii Cojocaru şi Măndică, CSŞ a obţinut două medalii (argint, respectiv bronz) la campionate naţionale. Şi cum toate aceste rezultate nu puteau fi obţinute fără munca asiduă şi continuă depusă de cei doi antrenori, directorul Bugheanu a mai adăugat: „Am avut rezultate foarte bune la secţia de lupte datorită celor doi oameni care se ocupă de pregătirea sportivilor şi nu precupeţesc nici un efort”.

Handbal: Florina Petria şi Rodica Onogea (antrenoare), 60 de sportivi, divizaţi în patru grupe (2 masculin, 2 feminin). Directorul clubului este mulţumit de această secţie, afirmând că activitatea se desfăşoară conform planificării, cu respectarea calendarului competiţional, considerând că sportivii pot obţine şi alte rezultate pozitive în cadrul competiţiilor care vor urma pe parcursul anului curent.

Tenis de masă: Mihaela Truşcă şi Cristian Popescu (antrenori), 56 de elevi legitimaţi, 5 grupe. Această secţie este prezentă cu o echipă în Divizia A şi participă constant la campionate naţionale, individuale şi pe echipe. Ca performanţe, putem aminti locurile fruntaşe pe care le-au obţinut tenismenii de la CSŞ la majoritatea competiţiilor la care au participat, începătorii făcându-se remarcaţi la concursul „Paleta de Argint”.

Karate: Mihai Ioniţă (antrenor), 22 de elevi, 2 grupe. Referitor la activităţile şi rezultatele practicanţilor de karate, directorul Bugheanu ne-a declarat: „Această secţie este pregătită de un inimos antrenor, un om care a realizat performanţe deosebite. Menţionez că este şi antrenor federal. Fiica dânsului a obţinut un titlu de campioană europeană la goju-ryu, cadeţi, categoria 48 kg. Tot aici mai avem şi alţi sportivi care au câştigat foarte multe titluri de campioni şi vececampioni naţionali, dintre care i-aş putea aminti pe Andrei Cruceru şi Nicolae Dăncilă, componenţi de bază ai lotului naţional, care au participat recent la Balcaniada organizată în Serbia”.

Fotbal: Nicolae Bugheanu (antrenor), 2 grupe, începători şi avansaţi. Despre secţia de a cărei pregătire se ocupă, directorul CSŞ a afirmat: „Pe lângă fotbalul de băieţi, noi avem o tentativă de a înfiinţa şi o grupă de fotbal feminin. Consider că fotbalul feminin prinde foarte uşor în Râmnicu Vâlcea, iar eu mi-am dorit şi am contribuit ca acest sport să fie înregistrat în calendarul oficial al Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar”.


Posibilităţile materiale reduse nu reprezintă un impediment pentru tineri: „Elevii care practică sport nu plătesc taxă!”


Chiar dacă traversăm vremuri mai tulburi din punct de vedere economic, părinţii copiilor care doresc să facă sport nu trebuie să fie îngrijoraţi în ceea ce priveşte cheltuielile pe care le-ar genera înscrierea elevului la o secţie din cadrul CSŞ Râmnicu Vâlcea. În acest sens, directorul Bugheanu ne-a precizat: „Acum sunt mai multe tentaţii decât în urmă cu ceva ani, iar tinerii nu mai sunt aşa dornici să practice un sport, chiar dacă este în folosul şi pentru sănătatea lor. De aceea, eu ţin să le amintesc că, în cadrul Clubului Sportiv Şcolar, practicarea unui sport este gratuită, fără taxă! Însă, chiar şi aşa, uneori ne este greu să aducem tinerii pe terenurile şi în sălile de sport fiindcă ei sunt atraşi de alte activităţi, mai puţin folositoare decât practicarea unui sport”.
 

Autorităţile şi sponsorii au sprijinit activităţile Clubului Sportiv Şcolar


Iar dacă sportivii de la CSŞ au obţinut în ultima perioadă atât de multe rezultate pozitive, pe lângă meritul lor şi al antrenorilor care îi pregătesc, despre care ne-a vorbit anterior, directorul Nicolae Bugheanu nu a omis şi mulţumească şi altor oameni care, deşi nu fac parte efectiv din mişcarea sportivă a clubului, au contribuit substanţial la obţinerea acestor performanţe. Este vorba despre cei care conduc diferite instituţii, unele dintre ele neavând atribuţii directe în domeniul sportului, dar care pot sprijini aceste activităţi, în limita posibilităţilor financiare şi umane. „S-au făcut eforturi mari pentru ca activităţile din cadrul clubului să se desfăşoare în bune condiţii şi să se mai obţină şi toate aceste rezultate. Sportivii au muncit, noi, ca antrenori, am fost alături de ei, însă nu trebuie să uităm oamenii care conduc diferite instituţii şi ne-au sprijinit. Aş dori să mulţumesc sponsorilor care au ajutat mişcarea sportivă, Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea, prin viceprimarul Gigi Matei, un artizan al competiţiilor sportive, celor doi inspectori şcolari, Remus Grigorescu şi Adina Dobrete, dar şi inspectorului de specialitate, Claudia Bîrzan. De asemenea, vreau să mulţumesc Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, care ne-a sprijinit şi până în luna decembrie, cât timp Paul Dinu a fost director, dar şi ulterior, de când a venit Bogdan Marinescu; precum şi Asociaţiei Judeţene Sportul Pentru Toţi şi preşedintelui Constantin Vlaşcu. Cu ajutorul eforturilor depuse de toţi aceştia, sportivii noştri care s-au făcut remarcaţi la diferite competiţii au primit stimulente, medicamentaţia necesară şi echipamente adecvate pregătirii lor. Nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc personalului TESA şi administrativ din cadrul clubului, format din Veronica Purcaru, Ion Dumitrică, Marian Gherman, Melania Negoiţă (contabil), fără ajutorul cărora aceste performanţe nu ar fi fost posibile”, a concluzionat directorul Clubului Sportiv Şcolar Râmnicu Vâlcea, Nicolae Bugheanu.