Ceasul rău


Continuă campania de prevenire a furturilor din locuinţe: „Nu-ţi scăpa casa din ochi!”

Este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa călcată de hoți. De aceea, poliţiştii doresc să vă ajute să nu deveniţi una dintre victimele celor care fură din locuinţe. Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi secu­ri­za casa, în special în mediul urban. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente, situate la parter sau etajul unu, ferestrele sunt lă­sate deschise şi nesupravegheate. Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.

CE TREBUIE SĂ FACEŢI DACĂ LOCUIŢI LA BLOC:

Intrarea în imobil

– Montaţi un interfon la intrarea în scară!

– Asiguraţi-vă că aţi închis bine uşa, atunci când intraţi sau ieşiţi în/din imobil!

– Dispozitivul de amortizare montat pe uşa de la intrare trebuie să permită o închidere completă a acesteia!

– Dotaţi cu încuietori corespunzătoare uşile de la terase sau de la alte zone de acces!

– Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre odată cu tine!

– Instituiţi în imobil, cu sprijinul vecinilor, un sistem de suprave­ghe­re a vecinătăţii!

Uşa de acces în locuinţă

– Ţineţi uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă!

– Uşa trebuie să fie confecţionată dintr-un material rezistent la solicitări mecanice!

– Montaţi pe toc, în zona sistemelor de închidere/asigurare, o armătură metalică!

– Balamalele să aibă o bună fixare în toc şi în uşă. Înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o.

Ferestrele

– Dacă locuiţi la parter, la primul etaj sau ultimul nivel, asiguraţi ferestrele prin montarea unor gratii metalice sau un sistem antiefracţie!

– Când părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru scurt timp, închideţi toate ferestrele, inclusiv uşa de la balcon.

CE AVEŢI DE FĂCUT CÂND LOCUIŢI LA CURTE

– Gardul care înconjoară curtea trebuie sa aibă o înălţime potrivită, astfel încât să fie greu de escaladat!

– Poarta de acces să fie în permanenţă asigurată cu un sistem de închidere corespunzător!

– Montaţi un sistem video de supraveghere pentru înregistrarea oricărei activităţi desfăşurate în curte!

– Instalaţi un sistem de iluminare cu senzori de mişcare pentru zona exterioară!

– Pe timpul nopţii, asiguraţi anexele gospodăreşti cu încuietori sigure!

– Pentru ferestrele de la parter, instalaţi un sistem electronic antiefracţie sau gratii metalice.

Infracţiuni rutiere

Luni, 3 iunie, în jurul orei 16.10, poliţiştii oraşului Băbeni l-au depistat, pe DJ 677 F – Şirineasa, pe Ionuţ D., de 19 ani, în timp ce conducea un moped marca Piagio, neînregistrat şi fără a poseda permis de conducere. În cauză, s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau înregistrat şi fără a poseda permis de conducere.

Miercuri, 4 iunie, la ora 03.45, poliţiştii au oprit pentru control un autovehicul marca Opel, condus de Mihai V., din Râmnicu Vâlcea. În urma testării cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 0,85mg/l alcool pur, fiindu-i întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002.

Rezultatele muncii de la faţa locului

O componentă a poliţiei este crimi­na­­listica. Poliţistul criminalist este spe­cia­listul care reuşeşte, după o temeinică pregătire teoretică şi practică, să deslu­şească limbajul misterios al urmelor de la faţa locului, unde a fost comisă o infrac­ţiune, pentru aflarea adevărului.

De la începutul anului, specialiştii criminalişti vâlceni, în urma prelucrării mijloacelor de probă prelevate de la faţa locului, au reuşit identificarea a 67 de principali suspecţi în cazul săvârşirii de fapte penale, înregistrate cu autor necunoscut. Dintre cele 67 de identificări ale fragmentelor de urme papilare, 25 au făcut referire la fragmente de urme papilare care au fost ridicate de specialiştii criminalişti în cazul furturilor din societăţi comerciale.

Astfel de identificări sunt posibile, doar în urma unei ridicări corespunzătoare a urmelor/fragmentelor de urme papilare de la faţa locului de către specialiştii din cadrul Serviciului Criminalistic, Biroului de Cercetare la Faţa Locului şi a formaţiunilor teritoriale.
Poliţiştii vă recomandă:

– în cazul producerii unei fapte de furt, să fie evitată pătrunderea în zona respectivă până la sosirea echipei operative pentru a nu fi distruse probele;

– în cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, anunţaţi de îndată la numărul unic de urgenţă 112;

– să se apeleze numărul unic de urgenţă 112 pentru orice staţionare suspectă a unor persoane sau autovehicule în preajma locuinţei sau blocului.

POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ:

– Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!

– Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!

– Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!

– Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!

– Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ţi ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!

– Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţii în casă bunuri de valoare!

– Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!

– Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii, apelaţi la firme autorizate!

– Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate.

– Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

– Când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune!

Material realizat de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii