Ce bani se dau pentru fermele de familie?


Direcţia Agricolă Vâlcea anunţă că a intrat în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 364 din 19 iunie 2013, Ordonanţa de Urgenţă referitoare la dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţarea fermierilor.
„Actul prevede înfiinţarea unui fond de 300 milioane de lei, pus la dispoziţia băncilor pentru acordarea de micro-credite în agricultură. Băncile vor acorda aceste microcredite în condiţiile care vor fi stabilite, în caietul de sarcini elaborat de Ministerul Agriculturii, condiţii care vor avea la bază o perioadă de graţie acordată fermierilor, care poate fi între unu şi trei ani; un credit pe o perioadă ceva mai relaxată de până la zece ani, dar şi garantarea acestor credite, nemaifiind nevoie ca fermierul să vină cu fonduri, cu active proprii pentru a garanta creditele respective. Pentru fermierii care vor să facă investiţii în domeniul agricol, neeligibile pentru finanţarea din PNDR, sau obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finanţare din PNDR, suma maximă este de până la 15.000 euro/beneficiar. Pentru acordarea de microcredite fermelor de familie beneficiari ai măsurilor de investiţii din PNDR, pentru asigurarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectelor de investiţii în domeniul agricol cu o valoare eligibilă de până la 125.000 euro selectate pentru finanţare prin PNDR, suma maximă este de 75.000 euro/beneficiar. Mai mult, pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole se pot obţine până la maxim 25.000 euro/beneficiar”, ne-a explicat directorul Florel Bădele.
Termenul maxim de restituire a banilor este de 10 ani, iar perioada de graţie acordată de bănci beneficiarilor de microcredite este între 1 şi 3 ani, în funcţie de specificul proiectului de investiţii.
„Beneficiarii vor putea opta între şase proiecte tip: Ferma de vaci destinată producţiei de lapte – maximum 20 de capete; Ferma de legume în câmp –maximum 2 hectare; Ferma de legume în spaţii protejate – cel mult 1.000 de metri pătraţi; Livada de pomi şi arbuşti fructiferi – maximum 5 hectare; Ferma pentru creşterea de păsări – maximum 4.000 de capete; Ferme de creştere şi îngrăşare porci – maximum 100 de capete. Microcreditele acordate potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă pot fi garantate de fondurile de garantare şi/sau de către împrumutat prin garanţii reale pe animale, maşini şi utilaje agricole, ipoteca asupra clădirilor şi terenurilor agricole, plantaţiilor sau orice alte garanţii agreate de instituţiile de credit”, concluzionează Bădele.