Căutăm „răsadul” bunei organizări
După iniţiativa de anul trecut când, în urma consultării mai multor cercetători şi alţi specialişti, am trecut efectiv la punerea în operă a unui proiect care are ca obiectiv revigorarea pomiculturii în judeţul Vâlcea. Pentru a trezi interesul vâlcenilor, am hotărât mai întâi să înfiinţăm în 6 localităţi plantaţii experimentale intensive de măr. În această primăvară am decis să pornim o altă ofensivă, de astădată pe frontul dezvoltării legumiculturii. Nu este vorba despre o acţiune întâmplătoare, ci ea derivă din starea dramatică în care a ajuns sectorul legumicol la nivel naţional.
Datorită modificărilor climatice, au sporit riscurile pentru practicarea legumiculturii în câmp deschis. Este momentul să ne gândim foarte serios la extinderea suprafeţelor ocupate de culturi legumicole protejate şi forţate pentru care au apărut tehnologii noi, de mare randament. Am în vedere, de exemplu, noile tipuri de solarii destinate protecţiei culturilor pe suprafeţe mari care nu mai presupun structuri de beton şi permit mutarea de pe o parcelă pe alta fără ca părţile componente să fie deteriorate.
O astfel de temă a fost temeinic dezbătută în comuna Voiceşti unde am avut surpriza plăcută a unei largi audienţe, având în vedere că la întâlnirea pe care am organizat-o în această localitate au participat peste o sută de proprietari de teren. În acest cadru, am dorit mai întâi să cunosc opiniile şi nemulţumirile oamenilor care, printr-o îndelungată tradiţie, se ocupă în principal de cultivarea legumelor. Toţi şi-au exprimat nemulţumirea că nu există un sistem de colectare şi comercializare a produselor, iar cine se încumetă să ia drumul spre piaţă, acela nu are loc din cauza intermediarilor. Este vorba despre acei „băieţi deştepţi” care vin cu geanta de bani la poarta producătorului, cumpără legumele la un preţ simbolic motivând că ei suportă transportul, depozitarea şi riscul de pierderi. Pentru aceşti intermediari, însă, câştigul este asigurat din diferenţa colosală între preţul de achiziţie şi cel de vânzare pe piaţă sau la alţi angrosişti.
În lipsa unei alternative, legumicultorii din Voiceşti, ca mai toţi legumicultorii din România, scot marfa pe marginea şoselei şi aşteaptă să vină misiţii care profită de bogăţia recoltei şi oferă preţuri umilitoare.
Marea problemă e că nu există depozite în care micii producători pot să-şi păstreze produsele o perioadă mai lungă. Ei n-au puterea financiară să-şi construiască spaţii de depozitare decât numai dacă intră în asociaţie. Aşa că, oricât de mare ar fi recolta, cum s-a întâmplat anul trecut, omul tot cu paguba se alege. Unul dintre producătorii din Voiceşti spunea că rar se întâmplă să scoată cei 5 milioane lei vechi cât l-a costat aratul unui ha sau cei 2,5 milioane lei pe care i-a plătit pentru transportul în câmp a trei remorci cu gunoi de grajd.
Ce-i de făcut? La întâlnirea cu legumicultorii din comuna Voiceşti s-a conturat un răspuns la această întrebare, iar detaliile le voi prezenta într-un viitor articol.