Casa de Pensii acordă peste 350 ajutoare de deces lunar


Andreescu_gabriel• în 2011, 4.238 de ajutoare au fost solicitate instituţiei conduse de către Gabriel Andreescu
 

Majorarea ajutorului de deces reprezintă una dintre puţinele veşti bune cu care a debutat acest an. Astfel, de la 1 ianuarie 2012, în loc de 2.022 lei, familia unui decedat care se adresează Casei de Pensii va primi 2.117 lei. Chiar dacă nu reprezintă mare lucru, pentru starea în care se zbate pensionarul de rând cei aproximativ 100 de lei mai mult pentru ajutorul de înmormântare pot aduce un minus la necazul unul astfel de moment.

„Suma care va fi plătită în cazul decesului pensionarilor, salariaţilor sau şomerilor se ridică acum la 2.117 lei. Noul cuantum a fost stabilit prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, Legea nr. 294/2011. Ajutorul de deces este suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces. Acordarea ajutorului nu este condiţionată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare. Se achită persoanei îndreptăţite sau mandatarului desemnat, prin procură specială. Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripţie, trei ani, calculat de la data decesului. Pentru a beneficia de ajutorul de înmormântare trebuie depuse la sediul CJP următoarele documente: cerere pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces original şi copie; cupon de pensie; dovada că solicitantul a suportat cheltuielile de deces. Activitatea de relaţii cu publicul din cadrul Serviciului Plăţi Prestaţii se realizează de luni până joi. Documentele primite la ghişeu sunt verificate de şeful de serviciu şi de persoana desemnată să acorde viza de control financiar preventiv, apoi se înaintează la casieria instituţiei în vederea efectuării plăţii”, ne-a mărturisit Gabriel Andreescu, directorul Casei de Pensii Vâlcea.

Despre bilete, la începutul lunii februarie

Conducerea Casei de Pensii Vâlcea se pregăteşte să absoarbă deja tradiţionalul asalt al solicitanţilor de bilete de tratament. Statistica instituţiei conduse de către Gabriel Andreescu arată că anul trecut nu mai puţin de 6.700 de cereri de bilete au fost înregistrate iar 4.700 a fost nivelul celor soluţionate favorabil. Cât priveşte baremul din acest an, aşteptările sunt plasate tot în aceeaşi zonă dar con­du­cerea Casei afirmă că primele semnale de la centru nu pot veni mai devreme de startul lunii viitoare.