Buducnost Podgorica, un semnal de alarmă pentru naţionala României


faza_handbalReprezentativa de handbal fe­minin a României va disputa la finele lunii mai, în cadrul turneului preolim­pic din Franţa, trei jocuri împotriva unor formaţii foarte puternice din „lumea” handbalului mondial. Scopul celor trei turnee preolimpice (printre care şi cel de la Paris) este acela de a selecta cele şase naţionale care vor participa la Jocurile Olimpice de la Londra, alături de reprezentativele deja calificate: Marea Britanie (în cali­tatea de ţară gazdă) şi Norvegia (deţi­nătoarea titlului mondial). România va întâlni în această grupă Franţa, Japonia, dar şi Muntenegru, „biletele” pentru Londra obţinându-le doar pri­mele două clasate din ierarhia întoc­mită în urma disputării tuturor celor şase meciuri din grupă (cel mai pro­babil lupta pentru locul secund, adică ultimul care asigură prezenţa la Olimpiadă, se va purta între România şi Muntenegru, vicecampioana mon­dială Franţa fiind considerată favorită, iar Japonia un out-sider).

Revenind la principalele noastre adversare pe care le vom întâlni în Franţa, handbalistele muntenegren­ce, trebuie menţionat că majoritatea celor care compun echipa naţională a micului stat ex-iugoslav evoluează la echipa de club campioană a acestei ţări, Buducnost Podgorica. Adica toc­mai cea care nu mai departe de du­minică seara le-a „năucit” cu o dife­ren­ţă de 10 goluri pe campioanele României de la Oltchim. Şi cum „chi­mistele” formează şi ele „scheletul” pe care se bazează construcţia naţionalei României de handbal feminin, putem spune că un „preview” al meciului de la finele lunii mai din Franţa l-am văzut deja la Râmnicu Vâlcea. Iar rezultatul a fost unul destul de amar pentru români.

Iar dacă în jocul din Sala Spor­turilor „Traian” am constatat cu toţii valoarea deosebită a cel puţin două handbaliste muntenegrence, Bojana Popovic şi Katarina Bulatovic făcând legea pe teren, alte două aspecte nu ar trebui să treacă uşor cu vederea celor care pregătesc jocurile Româ­niei: una dintre cele mai bune jucă­toa­re ale Oltchimului în disputa cu Bu­ducnost, care a făcut faţă cu suc­ces adversarelor, a fost tocmai (cul­mea!) o muntenegreancă: Marija Jovanovic. Iar dacă pentru Oltchim ea a fost un „înger”, golurile ei do­vedindu-se în acest sezon decisive în privinţa victoriilor obţinute de Oltchim în Liga Campionilor, la turneul pari­zian se va transforma într-un „demon” al naţionalei noastre, fiindcă ea va fi, evident, selecţionată în naţionala statului ex-iugoslav. Cel de-al doilea aspect este legat de faptul că, pentru Oltchim, cel puţin cu ocazia meciu­rilor importante, au început să joace tot mai des handbalistele străine din lot (chiar dacă, poate, valoarea lor este mai ridicată decât cea a româncelor de pe banca de rezerve şi deci merită să fie în prima echipă). Astfel, în partida contra Buducnos­tului, am avut în dese rânduri prilejul să observăm un fel de „selecţionată mondială” evoluând pentru Oltchim. Au fost minute bune de joc când pe teren s-au aflat în acelaşi timp hand­baliste precum Managarova (Ukrai­na), Vetkova (Rusia), Ozel (Turcia) şi Jovanovic (Muntenegru). Aşadar, ve­chiul „proverb” conform căruia naţio­nala României vine de la Oltchim s-ar putea să fie depăşit, iar soluţia „de la capătul tunelului” se vede tot mai greu!