BANI EUROPENI pentru protecția socială! Consiliul Județean Vâlcea accesează un nou proiect cu fonduri europene


Joi, 24 septembrie 2020, Consiliul Județean Vâlcea a depus proiectul cu finanțare europeană cu titlul „Întărirea capacității Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea de gestionare a crizei sanitare COVID-19”, în valoare totală de 1.868.442 lei, respectiv 386.797 euro, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Obiectivul general al proiectului constă în optimizarea capacității de reacție în timp util și eficiență a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea la criza COVID-19. Dotarea centrelor sociale rezidențiale din subordinea DGASPC Vâlcea cu materiale de dezinfecție și echipamente și de protecție individuală pentru beneficiari și angajați, va conduce la creșterea capacității de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Proiectul presupune decontarea echipamentelor de protecție individuală și a materialelor de dezinfecție achiziționate începând cu data de 1 februarie și până la data depunerii proiectului, în valoare de 421.349,75 lei. De asemenea, prin proiect va fi achiziționat necesarul de echipamente de protecție individuală și materiale de dezinfecție, estimat pentru următoarele 6 luni, în valoare de 1.390.469,40 lei.
Principalele materiale și echipamente de protecție ce vor fi achiziționate sunt: combinezoane, mănuși de unică folosință, măști de protecție de unică folosință, botoși de unică folosință, halate de unică folosință, biocide, soluții necesare asigurării igienei și dezinfecției etc.
Având în vedere trendul ascendent al numărului de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2, atât în rândul beneficiarilor, cât și în rândul angajaților din centrele sociale rezidențiale din subordinea DGASPC Vâlcea, precum și decizia ca beneficiarii rezidenți să primească îngrijiri medicale la nivelul acestor centre, în cazul înregistrării de focare de cazuri pozitive (Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr.17 din 09.07.2020), accesarea fondurilor POIM reprezintă o oportunitate pentru îmbunătățirea capacității de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2, la nivelul centrelor sociale din subordinea DGASPC Vâlcea.
În același timp, efortul financiar al județului Vâlcea de a gestiona această criză sanitară va fi susținut în mod semnificativ de fondurile nerambursabile accesate prin intermediul acestei linii de finanțare din POIM, cofinanțarea beneficiarului fiind 0%.
• Compartimentul Comunicare și Relații Publice al Consiliului Județean Vâlcea