Astăzi, începând cu ora 16.00, la Muzeul Satului din Bujoreni – Întâlnire cu artistul catalan Joan Panisello, personalitate mondială în arta ceramicii Rakú


• o prezentare de carte, o expoziție de ceramică și o Retrospectivă 2007-2013, cu lucrări ale pictorilor prezenți în Tabăra Internațională din Călimănești

Pe maestrul Joan Chavarria Panisello, personalitate marcantă pe plan mondial în arta ceramicii Rakú, l-am cunoscut anul trecut, în vară, la Muzeul de Artă-Casa Simian, la vernisajul expoziției artiștilor pastici prezenți la ediția a VII-a a Taberei Internaționale de Pictură „Vlaicu Ionescu” de la Călimănești. Printre expozanți, vechi prieteni ai mei, pictori de renume național și internațional – Nicolae Sava, Irina și Bogdan Sava, Marin Răducu, Dan Cioca, Eduard Stoenică, Rodica și Adrian Tarța, Tudor, Alexandra și Consuella Meiloiu – unii dintre ei printre „cei aleși” în Cartea cu prieteni pe care am lansat-o cu prilejul vernisajului.
În expoziție, cu lucrări aparte, Joan Panisello, artist plastic catalan (Spania), profesor universitar la Institutul de Științe și Educație din Barcelona. Recent, a fost desemnat Membru al Academiei Internaționale de Ceramică din Geneva (Elveția), fiind inclus, astfel, în rândul personalităților care dețin cea mai mare distincție din lume în domeniul artei ceramicii.
Cum să nu te mândrești cu prietenia unui asemenea artist, de la care am primit vești pe tot parcursul anului scurs de la întâlnirea noastră de la Râmnicu Vâlcea, între care, în dar, și un voluminos album de artă „Joan Panisello. Obra 1975-2006”, cu autograf, editat în Valencia, în 2008, în condiții grafice de excepție. Când ne-am cunoscut primisem un album, de dimensiuni mai mici, „Joan Panisello – Tresors del Bosc, Ceramica Rakú”, cu peste 30 de ilustrații ale lucrărilor aflate într-o expoziție permanentă din localitatea sa de naștere, Jesus Tortosa (Baix Ebre – Catalunya).
*
O lămurire, pe scurt, despre arta ceramică pe care o practică maestrul Joan Panisello și cu care a devenit celebru în lume. Raku reprezintă o tehnică de prelucrare a ceramicii apărută în Japonia în secolul al XVI-lea. Fondatorul acesteia, Chōjirō, pune bazele unei dinastii de ceramiști, dinastia Rakú; de cinsprezece generații continuă răspândirea acestei tehnici. În mod tradițional, obiectele sunt formate cu mâna, și nu cu ajutorul roții olarului, iar temperaturile din cuptorul de ardere sunt mai scăzute, ceea ce dă obiectelor un aspect poros. Totodată, ele sunt scoase din cuptor când sunt încă fierbinți și puse direct în apă sau lăsate să se răcească la aer.
Obiectele făcute de Chōjirō au fost numite inițial ima-yaki („obiecte de ceramică contemporană”) sau Juraku-yaki, de la numele palatului împărătesc. Mai apoi, împăratul Hideyoshi i-a dat lui Chōjirō un sigiliu cu numele Rakú scris pe el. Astfel că Raku a rămas numele familiei care a continuat să confecționeze obiectele din ceramică, folosite cu precădere la servitul ceiului. Au trecut veacuri și ceramica Rakú se numește și astăzi, practica ei devenind o adevărată artă.
*
Prietenul spaniol Joan Chavarria Panisello se află de câteva zile la Călimănești, invitat la ediția a VIII-a a Taberei Internaționale de Pictură „Vlaicu Ionescu”, organizată anual, în iulie, prin grija Primăriei și Consiliului Local, dar mai cu seamă a unor oameni care iubesc arta, adică frumosul la superlativ, între care îmi îngădui să-i numesc pe dr. Florinel Constantinescu, primar, pe viceprimarul Vasile Scîrlea, pe doamna care răspunde de destinele culturale ale orașului, Mihaela Dobrescu, dar și pe cei care au pornit această lucrare de anvergură internațională, ing. Ilie Amuzan și Fenia Driva, din inițiativa și cu sprijinul unui inimos artist plastic din elita bucureșteană, Marin Răducu. Sunt prezenți la această ediție 24 de pictori din țară și de peste hotare, iar alături de ei ilustrul ceramist, universal, Joan Panisello. Prima lor ieșire în public are loc astăzi după-amiază, la Muzeul Satului din Bujoreni. M-am bucurat mult când am primit invitația profesorului Panisello: „Doresc să vii neapărat la prezentarea cărții, apărută recent în Spania, care cuprinde Biografia vieții și operei mele. Urmează, apoi, vernisajul unei expoziții de ceramică Rakú.” Manifestarea la care sunt invitat este mult mai amplă. Are loc, totodată, și vernisajul unei Retrospective 2007 – 2013, cu lucrări realizate de pictorii participanți la Tabăra de la Călimănești în edițiile precedente. Despre carte, deocamdată, doar câteva cuvinte. Editorul Ediciones Onada publică Biografia artistului ceramist catalan Joan Panisello sub semnătura scriitorului Emidgi Subirats. Cartea a fost publicată în în seria „Nostra Poporului”, la Editura Wave, și aduce un omagiu unei mari personalități din regiunile de Maestrat Els Porturi și Terres de l’Ebre, din care acesta provine artistul.

Așadar, azi, 15 iunie, începând cu ora 16.00, Muzeul Satului din Bujoreni găzduiește manifestări culturale de excepție, cum rar avem ocazia să întâlnim. Între organizatori, fără îndoială, Filiala Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România și Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu”, care se alătură Primăriei Orașului Călimănești. Îmi face plăcerea să mai anunț și un alt vernisaj la care suntem invitați miercuri, 16 iulie, începând cu ora 16.00. La Centrul de Informare Turistică din Călimănești, expune o excepțională pictoriță bucureșteană, Irina Sava, prezentă la Tabăra din Călimănești. Lucrările sale sunt prezentate într-o personală sub numele „Chipuri și închipuiri”    . Dacă adaug că, în aceste zile, orașul perlă a Oltului găzduiește și o Tabără de Teatru, sub conducerea cunoscutului actor, prof. univ. dr. Florin Zamfirescu, care are planificate în program, de asemenea, spectacole de excepție, pot să spunem cu mândrie că, în această lună, Orașul Călimănești este o adevărată capitală a teatrului și artelor plastice. Când ai oameni cu suflete mari și cu iubire de frumos – poți să scoți apă și din piatră seacă!

Ioan Barbu